1
1
https://www.mobil.se/nyheter/googles-ultimatum-ingen-sparning-ingen-navigation
570808
Nyheter
falskt
Google Maps

Googles ultimatum: Ingen spårning, ingen navigation

I en popup-ruta som just nu dyker upp hos användare av Google Maps ber Google om din tillåtelse att få använda din data, men priset för att tacka nej är högt.

Google Maps ger dig information i realtid om hur lång tid det tar att åka från punkt a till punkt b och hur du ska köra för att undvika trafikstockningar. Förklaringen till att de kan göra det är förstås att man i realtid samlar in data för hur alla Google Maps-användare rör sig.

Om du är obekväm med detta kommer du snart att få möjlighet att slippa bli spårad av Google Maps, men priset är högt.

Google har börjat skicka ut en pop-upruta i Google Maps där de ber om ditt tillstånd att få fortsätta använda din data. Frågan är formulerad i positiva ordalag i en text om hur allt Google Maps ger inte vore möjligt utan användarnas hjälp, och på slutet kan du välja mellan att tacka ja eller avböja att fortsätta att dela.

Vad som inte är lika tydligt är vad som händer om du väljer att tacka nej. Då kan du nämligen inte längre använda Google Maps röstnavigering steg för steg. Om du vill navigera i Maps får du i stället bara en steg-för-steg-beskrivning i textform.

Frågan har börjat duka upp hos engelskspråkiga användare av Google Maps på Android och Ios, men vi har ännu inte sett den på någon svensk mobil.

Källa

Ämnen