Giroptic Io för Android

Gör Android-mobilen till en 360-kamera

Med hjälp av en kamera som du ansluter i botten på din telefon kan Io360 filma och ta stillbilder av hela din omgivning.

Publicerad Uppdaterad

En ny 360-kamera från Giroptic gör det möjligt att bara ansluta enheten till Android-telefonens mikro-USB eller usb-c port för att filma och ta stillbilder i 360 grader och dessutom sända live till antingen Facebook eller Youtube. Vi har skrivit om Giroptic tidigare då de visade upp motsvarande kamera för Ios under Mobile World-mässan i Barcelona tidigare i år. Nu har kameran alltså även kommit i en version för Android.

Mikro-usb eller usb-c

Kameran i sig ansluts alltså direkt i botten på telefonen och hålls på plats med stödjande gummihållare. Det finns som sagt två olika versioner för Android, en som ansluter via mikro-usb och en som ansluter via usb-c. Eftersom Android-telefoner förekommer i fler storlekar och i skiftande design än Iphone så är utvecklingen av en Android-anpassad kamera mer utmanande. På bolagets hemsida finns en lista på alla telefoner som fungerar med kameran och där är i stort sett alla tillverkare representerade med flera telefoner. Totalt handlar det om 42 olika telefoner, bland de mest kända är Samsung Galaxy S2, S4, S5, S6, S7 och S7 Edge, Honor 8, Nexus 5 och 6P, Moto Z Play, LG G3 och G4, LG g3 och G4 samt Sony Xperia Z3 och Z5.

Både kameran för Ios och de två för Android finns tillgängliga att förbeställa, men är ännu inte klara för leverans, trots att besökarna på Facebooks utvecklarkonferens förra veckan fick varsin kamera som gåva. För den som vill köpa kameran är priset 249 dollar, motsvarande ungefär 2200 kronor. Leverans utlovas för Ios-versionen från den 3 maj och för de två Android-versionerna från 31 maj.