https://www.mobil.se/nyheter/h-r-r-apples-nya-97-tums-ipad-med-stylusst-d
565060
Nyheter
Instegsmodellen blir billigare

Här är Apples nya 9,7-tums-Ipad – med stylusstöd

Precis som förhandsrykten gjort gällande så lanserade Apple en helt ny version av sin instegs-Ipad på 9,7 tum i samband med ett event i Chicago på tisdagskvällen. Den nya enheten får stöd för Apples styluspenna Apple Pencil och blir i Sverige dessutom 200 kronor billigare än föregångaren.

Apple bjöd för en tid sedan in till ett lanseringsevent i Chicago, där fokus skulle komma att ligga på skolor och utbildning. Ingenting som den gängse konsumenten bryr sig särskilt mycket om, helt enkelt. Men kort innan eventet började det cirkulera rykten om att Apple stod i begrepp att visa upp en helt ny version av sin enklaste Ipad-modell. Och så blev det också. Presentationen gick mycket snabbt och Apple verkade vilja koncentrera sig mer på andra saker, men faktum är att den nya instegsplattan är en rätt intressant pryl. 

Stöd för stylus

Tittar man strikt på designen så är det svårt att skilja enheten från den gamla instegsmodellen. Den har också samma typ av skärm som föregångaren, om än med stöd för Apples styluspenna Apple Pencil, precis som Ipad Pro-modellerna. Pennan ingår inte utan måste köpas separat. Under skalet sitter Apples A10 Fusion-processor, som förvisso inte är i närheten av så snabb som A10X-chippet i Ipad Pro, men som däremot innebär en rejäl prestandaökning jämfört med A9-chippet i den äldre enheten. I övrigt är specifikationerna samma som tidigare. Priset på plattan har dock glädjande nog sjunkit här i Sverige, detta trots att Apple bibehållit priserna i USA. Den nya plattan går att få från 3 795 kronor, vilket är 200 kronor billigare än vad den enklaste versionen kostade tidigare. Då får man en enhet med 32 GB lagringsutrymme och enbart wifi.