https://www.mobil.se/nyheter/h-r-r-lgs-nya-variant-av-v30
564863
Nyheter
LG V30S ThinQ

Här är LG:s nya variant av V30

LG har offentliggjort sin uppdaterade version av toppmodellen V30, som blir företagets dragplåster på Mobile World Congress i Barcelona.

LG sägs ha skickat uppföljaren till G6 på omkonstruktion och har därför ingen ny toppmodell att visa upp på mässan Mobile World Congress i Barcelona som börjar i morgon. I stället väljer man nu att släppa en uppdaterad version av höstens toppmodell V30, kallad V30S ThinQ. Å andra sidan är det bara chipsetet Snapdragon 835 som avslöjar att detta inte är en av årets nya toppmodeller, i allt annat kan den troligen mätas med det bästa som kommer att lanseras under våren.

AI-märkt för marknadsföringen

ThinQ är LG:s nya samlingsnamn för artificiell intelligens i företagets hemelektronikprodukter, och V30S blir den första telefonen som får märkningen. Till skillnad från Huawei som gärna pratar AI men har svårt att förklara vad som egentligen räknas dit är LG åtminstone tydliga med vilka funktioner man räknar till artificiell intelligens i telefonen. Å andra sidan känns en del av dem som funktioner vi redan tar mer eller mindre för givna i mobilen, som nu fått etiketten AI i marknadsföringssyfte.

Det är framför allt inom områdena foto och röststyrning som LG talar om sin artificiella intelligens. För foto handlar det om tre funktioner som man kallar AI Cam, QLens och Bright Mode. AI Cam ska analysera motivet och rekommendera bästa fotoläge från åtta förinställningar inkluderande porträtt, mat, husdjur, landskap, stad, blomma, soluppgång samt solnedgång. Varje förinställning förstärker bilden med hänsyn till betraktningsvinkel, färg, reflektioner, ljus och färgmättnad. Automatiska motivlägen är ju dock inte särskilt nytt inom fotografering utan har funnits långt innan alal började tala om AI.

Från QR-kod till kändisar

Qlens använder du för att fotografera en QR-kod på en produkt, för att få information om var du kan köpa den billigast online samt rekommendationer för liknande produkter. Du kan även göra bildsökningar med QLens för att se liknande bilder på till exempel mat, mode eller kändisar. Vi har sett liknande funktioner tidigare och exakt hur du går från QR-kod till kändissök ser vi inte framför oss men det ger sig nog när vi får chansen att prova.

Bright Mode ska enligt LG inte bara förlita sig på att mäta omgivningens ljusstyrka, utan sägs använda algoritmer för att utöka ljusstyrkan med en faktor två vid mörkerfotografering. I slutänden bryr vi oss trots allt inte om det ligger artificiell intelligens bakom funktionerna eller ej, bara om hur bilderna blir, och det ser vi fram emot att testa när vi fått låna mobilen för test.

Voice AI ska kombinera Google Assistant (som ju snart är på gång även på svenska) med 32 av LG utvecklade röstkommandon som ska göra att du kan komma åt de flesta av mobilens funktioner med röststyrning.

Samma systemchipp, mer minne

Sett till specifikationerna har V30S ThinQ ingenting att skämmas för. Visserligen är Snapdragon 835 förra årets toppchipset men det är fortfarande riktigt snabbt, och man har utökat minnet till 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring. Kvalitetskänslan är utmärkt och telefonen är såväl vattentät som tålighetsklassad i 14 olika MIL-STD 810G-tester som godkänts av det amerikanska försvarsdepartementet. LG påpekar också att det fortfarande är den tunnaste och lättaste telefonen med 6-tumsskärm. Bidrar gör förstås det avlånga skärmformatet med upplösningen 2880 x 1440 pixel. Systemet är Android 8.0.

LG anger inget svenskt pris eller säljstart för V30S i dagsläget.

Källa