https://www.mobil.se/nyheter/hack-fixade-4g-till-iphone-5
519352
Nyheter
I Telenors LTE-nät

Hack fixade 4G till Iphone 5

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/635039.jpg?itok=y4QUMnyX', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/635039.jpg?itok=pzQiDVg-', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/635039.jpg', w: 900, h: 450, title: ' ' },]
Användare på macforumet 99mac har lyckats låsa upp LTE-inställningarna på Iphone 5.

När Iphone 5  anserades i början av september 2012 var det många svenska Applefans som blev besvikna över att telefonen saknar stöd för surf i de högre hastigheterna via det svenska 4G-nätet. Detta beskrevs även som ett stort nedslag för operatörerna.

Det har dock funnits en öppning för att man ska kunna använda 4G med en Iphone 5 i Sverige. Tre operatörer - Telia, Tele 2 och Telenor, har köpt 4G-licens för 1 800 MHz-bandet  som Iphone 4 och nya Ipad (4:e generationen) har stöd för.

Testar 4G för Iphone 5

Mobil har tidigare rapporterat om att två operatörer - Telenor och Tele2 - testat att köra 4G på 1800MHz-bandet via sitt gemensamma nätbolag Net4Mobility. Men dessa testar har genomförts i en liten skala och med endast ett fåtal basstationer.

För några veckor sedan släpptes uppdatering till Ios 6.1  och då blev det klart att inte bara nätutbyggnad behövs för att Apples senaste telefon ska fungera med 4G. När uppdateringen rullades ut släppte Apple även en uppdaterad lista över gamla och nya operatörer som kan erbjuda 4G till Iphone 5. Ny på listan var bland annat Danmark, där operatörerna Telia, Telenor och Tre nu har Iphone 5-stöd för LTE.

Sverige fanns inte med på ovan nämnda lista. Ett par användare användare på macformumet 99mac har dock lyckats fixa 4G till Iphone 5 ändå. 

Lyfter bort svensk Ios-spärr

Mobil.se vill påpeka att Apple varnar för modifikationer av detta slag. Men metoden bygger på  att användarna först har låst upp sina Ihpone 5-enheter genom ett så kallat Jailbreak och sedan har lyft bort Ios-spärren som gäller inställningarna för LTE på telefonen. Därefter har man applicerat en lösning som bygger på kopierade och förändrade inställningar för det danska Telenornätet.

Forumanvändarna skriver själva att man lyckats komma åt Telenors testnät på vissa centrala delar av Stockholm. I forumet rapporteras bland annat en toppnotering med en nedladdningshastighet på cirka 99 Mbit/s. Dessa resultat har uppmätts i Bredbandskollens app.

Tipstack till MagnusM!