Ny funktion i Smart Lock

Håll telefonen olåst när du håller i den

Smart Lock i Android 5.0 låter dig nu hindra att skärmlåset går igång när du har mobilen i närheten.

Publicerad Uppdaterad

En av nyheterna i Android 5.0 är funktionen Smart Lock. Med denna kan du ställa in att det skärmlås du har på inte aktiveras under vissa omständigheter. Du kan till exempel para ihop mobilen med en plats eller en annan enhet, och när dessa är i närheten aktiveras inte skärmlåset.

Nu har Google lagt till ytterligare ett alternativ. Med hjälp av accelerometern kan mobilen känna av om du håller i mobilen eller har den på dig. Har du då låst upp den en gång behöver du inte göra om det om skärmen går ner i viloläge förrän du lägger ifrån dig mobilen (och då behöver den enlig våra försök cirka 30 sekunder på sig att aktivera).

Det här är naturligtvis inte helt optimalt ur säkerhetssynpunkt. En ficktjuv som tar din telefon direkt ur fickan eller från ett bord innan 30 sekunder har gått kan då komma in i mobilen (åtminstone tills han lägger ifrån sig den), men för den som är beredd att kompromissa lite mellan säkerhet och bekvämlighet kan det vara ett intressant alternativ.

Smart Lock är en del av de Google-tjänster som kan uppdateras via Google Play, vilket innebär att den kan ramla in i din mobil lite närsom helst, utan att kräva en systemuppdatering. Men på de Xperia-mobiler med Android 5.0 som vi testat saknas funktionen.