Näst bäst

Här är alternativen till Note 7

Hade du ställt in dig på en Samsung Galaxy Note 7 och deppar nu över att telefonen aldrig kommer att säljas? Här är några alternativ.

Publicerad Uppdaterad

Efter att Samsung försökt och misslyckats att åtgärda felet med de brinnande Galaxy Note 7 har man nu gjort en fullständug återkallning och lagt ner telefonmodellen. Den kommer alltså inte att börja säljas igen vid senare tillfälle. Var Note 7 telefonen du väntat på är det här förstås en stor besvikelse, även om det hade varit en ännu större bevikelse om din nya telefon hade eldat upp ditt hem. Med den katastrofen ur världen är nästa fråga: Vilken mobil ska man ha i stället?

Det ska sägas med en gång att det inte finns någon mobil på marknaden som helt och hållet kan jämföras med Note 7, framför allt på grund av den avancerade pennan. Andra mobiler har samma format och prestanda, och kanske även liknande funktioner för att utnyttja den stora skärmen. Och visst kan du köpa en penna till din mobil, men en toppmobil med infälld penna med en massa smarta funktioner för pennan, det har bara Note-serien i dag. Så det första förslaget blir...

En äldre Galaxy Note-modell. Det är aldrig kul att välja en äldre årsmodell, men det är det närmaste du kan komma Samsung Galaxy Note i dag. Det här kompliceras av att förra årsmodellen Note 5 aldrig såldes i Sverige (det fanns aldrig någon Note 6, Samsung hoppade direkt till 7 för att matcha namnet på S7). Den senaste Note som har officiell distribution är i stället den två år gamla Note 4. Men visst går det att få tag på även Note 5 via webbutiker, och det är den vi skulle rekommendera i så fall.
Huawei Mate 9. Problem för Samsung innebär guldläge för Huawei, som vid det här laget seglat upp som den främste konkurrenten. Och det slumpar sig så att Huawei väntas lansera sin nästa toppmobil modell större i början av november. Vi vet därför inte så mycket om Mate 9 ännu, annat än att vi kan räkna med stor skärm och topprestanda, och det ryktas även om en variant med krökt skärm precis som på Note 7. Men någon penna lär vi tyvärr inte få med.
Apple Iphone 7 Plus. Att föreslå en Iphone Plus känns nästan som ett hån. Den är ju nästan som Anti-Note. Där Samsung ansträngt sig för att tänka ut sätt du kan utnyttja den stora skärmen bättre på gör Apple absolut ingenting mer än att slänga in en större skärm. Samtidigt vore det svårt att hävda att, om du främst vill ha en mobil med stor skärm från en välrennomerad tillverkare, detta inte skulle vara ett självklart alternativ.
Motorola Moto Z. Skärmen är något mindre, och nej, du får ingen penna. Men vill du känna att du har en mobil som på något vis är cutting edge så är den modulära Moto Z ett alternativ. Moto Mods-konceptet behöver fortfarande bevisa att det har framtiden för sig, men vill du imponera på vännerna är det onekligen ett alternativ att knäppa på en projektormodul på mobilen.
Samsung Galaxy S7 Edge. Galaxy S7 Edge är Samsungs eget svar på frågan vilken mobil du ska välja i stället. Visst, det är inte samma sak utan penna, men om du gillar Samsung och deras system är det inte helt fel tänkt. Skärmen är faktiskt bara marginellt mindre.

Fler förslag på alternativ? Skriv och motivera i kommentarerna!