Uppdatering till Ios 7

Här är Apples nya bilsatsning

Hemskärmen i Apple Carplay
Apple Carplay kan även hantera vanliga röstsamtal
Musik i Apple Carplay. Det finns även stöd för Spotify och några andra appar.
Siri kan läsa upp och hjälpa dig svara på meddelanden med röststyrning
Navigering med Apple Maps i Apple Carplay

[Uppdaterad med video: Så funkar det i praktiken] Ios in the car har nylanserats som Carplay under Geneva International Motor Show, med flera stora tillverkare bakom ratten.

Publicerad Uppdaterad

Ios in the Car pratades det något diffust om vid lanseringen av Ios 7, men nu har detaljerna offentliggjorts under Geneve International Motor Show. Numera heter tjänsten Carplay och ska komma att bli tillgänglig i en kommande Ios-uppdatering.

I och med att det är bilindustrin vi pratar om så behöver du inte känna dig stressad, då de bilar som visas upp på mässan med funktionaliteten inte direkt kommer att hitta ut i handeln inom de närmsta veckorna. Apple Carplay kommer släppas som en uppdatering till Ios 7 och stöds av flera bilar som släpps under 2014. För att använda tekniken krävs att du har en Iphone med lightning-kontakt, alltså Iphone 5, Iphone 5C eller Iphone 5S.

Här ser du en film Volvo släppt där man får en bild av hur det ska fungera i praktiken:

Ios i bilens inbyggda skärm
I korthet handlar Carplay om ungefär samma sak som Ios in the Car beskrevs som. Telefonen kopplar upp sig mot bilens inbyggda skärm för att visa kartor, musik och liknande. Via en fjärrkontroll på ratten kan föraren använda sig av rösttjänsten Siri för att hantera såväl navigerings- och multimediefunktioner som samtal. Enstaka tredjepartsappar som Iheartradio och Spotify ska även gå att styra med systemet.

Röstasistennten Siri ska till exempel kunna läsa upp och svara på inkommande meddelanden och röststyrningen ska du kunna aktivera genom en knapp på ratten. Har underhållningssystemet i bilen en pekskärm så kan du styra Ios-funktionerna via den, men det ska även gå att använda kappar och rattar om det finns.

Flera funktioner
De funktioner som stöds är samtal via bilens handsfreesystem, navigering, musik, inklusive stöd för Spotify och andra appar. Det finns som vi redan nämnt även stöd för sms så du kan höra vad du fått för meddelande och sedan låta Siri svara på dem genom att du läser upp ett svar.

Volvo. Ferrari och Mercedes blir först ut, men näst på tur står BMW, Ford, General Motors (med bland andra Opel, Cadillac, Chevrolet), Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subaru, Suzuki och Toyota.