Skicka Itunes-material trådlöst

Här är Apples nya NFC-patent

Ett nytt patent visar hur Apple vill kunna använda NFC för att skicka Itunes-material mellan Ios-enheter.

Publicerad Uppdaterad

NFC, eller Near Field Communication (närfältskommunikation), är en radioteknik som många mobiltillverkare har valt att implementera i sina toppmodeller - förutom Apple.

Med NFC går det att skicka och ta emot information mellan mobiltelefoner eller surfplattor på korta avstånd. I nuläget används tekniken oftast för att skicka bilder, länkar till webbsidor och kontaktuppgifter mellan olika enheter.

Det finns också stora förhoppningar om att NFC ska kunna komplettera och fasa ut andra tekniker som exempelvis qr-koder när det gäller mobila betalningar. Redan 2011 genomförde Paypal tester av NFC-betalningar i ett par butiker i Stockholm.

Strax efter lanseringen av Iphone 5, som saknar stöd för NFC,  gick Apples Phil Schiller ut i en intervju och förklarade att man istället valt att satsa på appen Passbook, som bland annat tar hand om presentkort och flygbiljetter.

– Passbook gör det som konsumenterna behöver idag, sade Schiller till sajten AllThingsDigital. 

Skickar trådlöst

Ett nytt Applepatent antyder att Cupertinoföretaget faktiskt har omvärderat NFC. Enligt ansökan vill Apple implementera tekniken på ett sätt som gör det möjligt för användarna att dela DRM-skyddat Itunes-material, exempelvis e-böcker, musik och videoklipp, med varandra, skriver Appleinsider.

I nuläget finns det inget sätt för att överföra innehåll från en enhet till en annan via Itunes. Apple beskriver två modeller för hur detta skulle kunna skötas med hjälp av NFC. 

Den första modellen handlar om att användare ska kunna köpa material via Itunes, och sedan skänka det till någon annan. I dag kan personer som får en Itunes-gåva bara ta del av den via en länk i ett e-postmeddelande. Det nya patentet skulle göra det möjligt att "skicka" en Itunes-gåva genom att helt enkelt hålla enheterna i närheten av varandra.

Den andra modellen, som är mer intressant, berör hur användarna ska kunna dela med sig av Itunes-material som man redan har köpt vid ett annat tillfälle.

Använder auktoriseringsnycklar

I patentansökan går Apple även igenom hur DRM-skyddat material ska behandlas om man "skickar" låtar och annat innehåll via NFC. Detta ska hanteras med hjälp av särskilda auktoriseringsnycklar som skickas via Apples servrar till den som tar emot låten eller videoklippet. Genom att använda sig av auktoriseringsnycklar ska Apple förhindra att material delas vidare på ett otillbörligt vis.

I ansökan framgår det också att användare ska kunna skicka med bilder eller inspelat ljudmeddelande till den person som tar emot en Itunes-gåva via NFC.