Tre gånger snabbare

Här är ARM:s nya superprocessor

ARM har visat upp en ny processor och ett nytt grafikchip som ska ta våra mobiler till nästa nivå.

Publicerad Uppdaterad

I dagsläget är ARM:s A52 och A57-processorer det som du hittar i de allra modernaste systemchippen för egentligen alla mobiler på marknaden (utöver ett väldigt litet antal som kör Intels processorer). Nyligen visade ARM upp uppföljaren A72 tillsammans med en ny version av grafikchippet Mali.


Processorn väntas landa i systemchip framåt början av nästa år, men lovar en hel del i prestanda. ARM har använt sig av 16 nanometersteknik för att tillverka dem, vilket ska ge dem 3,5 gånger så mycket beräkningskapacitet som ARM A15 (som sitter i exempelvis Tegra 4 och några av Samsungs Exynos-chip) samtidigt som strömförbrukningen minskats med 75 %. Givetvis är processorn kapabel att hantera både 64 och 32 bitarsapplikationer.

Samtidigt visade ARM även upp grafikchippet Mali T880, uppföljaren till fjolårets T760. Även här handlar det om rejäla lyft i form av 1,8 gånger snabbare beräkningar och 40 % mindre energiförbrukning.


Slutligen lanserade Arm även Corelink CCI-500. CCI står för Cache Coherent Interconnect och det hela kan enkelt förklaras som ett hjälp-chip för att hantera och fördela instruktioner mellan olika delar på ett systemchip. Föregångaren var anledningen till att big.Little-arkitkekturen blev verklighet, alltså fyra snabbare processorer och fyra strömsnålare som använts flitigt de senaste åren. Det nya chippet ska skyffla data två gånger snabbare och ge stöd för 4K-upplösning och högre, och en i allmänhet lägre strömförbrukning.