6 GB

Här är Asus Zenfone 3

En trio lurar utgör Asus Zenfone 3-familj.

Publicerad Uppdaterad

Med lanseringar som denna är det lite trist att Asus i Sverige inte tagit in några telefoner hit på ganska länge (gråimporterat har några varianter gått att hitta). Samma sak gäller även för den här releasen, då svenska Asus hälsar att det, åtminstone i dagsläget, inte finns några konkreta planer på att lansera telefonerna i Sverige.

Zenfone 3 är grundmodellen i familjen, där toppmodellen fått namnet Zenfone 3 Deluxe och gigantmodellen i sin tur kallas Zenfone 3 Ultra.


Zenfone 3 kör mellanklassracet, med Snapdragon 625 och tre eller fyra gigabyte arbetsminne, beroende på om du väljer 32 eller 64 gigabyte lagringsutrymme. Skärmen ligger på 5,5 tum (Super IPS+) med upplösningen 1920 x 1080p och huvudkameran landar på 16 megapixel med optisk bildstabilisering.


Riktigt intressant blir det med Zenfone 3 Deluxe, som ska vara den första metallmobilen där antennlinjerna i plast tagits bort för ett renare utseende. Skärmen utgörs av en 5,7 tum stor Super Amoled-skärm (1080p) och på insidan hittar vi Qualcomms Snapdragon 820 (Uppdatering: Asus hörde av sig med en rättelse. Det är ett chip i Snapdragon 820-serien, inte den 820 vi sett i många andra lurar i år) tillsammans med hela sex gigabyte arbetsminne. På baksidan återfinns en kamera på 23 megapixel signerat Sony (IMX318) med optisk bildstabilisering för foton och elektronisk bildstabilisering för video (4K). Nedanför kameran hittar du fingeravtrycksläsaren och telefonen är även utrustad med hårdvara för att hantera och spela upp högupplöst ljud. Lagringen finns i varianterna 64, 128 och 256 gigabyte, där toppmodellen är den som kör sex gigabyte arbetsminne medan de andra får nöja sig med fyra.


Monstret i trion, Zenfone 3 Ultra, drar till med en 6,8 tum stor skärm (1080p) av IPS-typ. Likt andra jättetelefoner, som Xiaomi Mi Max, handlar det här enbart om storlek på skärmen, då hårdvaran utgörs av det något klenare Snapdragon 652-chippet tillsammans med tre eller fyra gigabyte arbetsminne (beroende på om du väljer modellen med 32 eller 64 gigabyte lagring).

Samtliga modeller kör med dubbla SIM-kortplatser och för hugade spekulanter som vill importera ser de faktiskt ut att stödja våra svenska 4G-band, i synnerhet band 20 (800 MHz) som annars brukar vara det som saknas. Alla modeller kör dessutom med USB C 2.0 och kommer med Android 6.0.1 installerat. Exakt släppdatum i Asien är inte helt spikat ännu, men priserna för de enklaste konfigurationerna kommer att landa på 249, 579 och 499 dollar för Zenfone 3, Deluxe och Ultra (ca 2100, 4800 och 4200 kronor direktöversatt till svenska pengar).