Samsung Galaxy S9

Här är de viktigaste skillnaderna mellan S9 och S8

Vid en första titt kan det verka som Galaxy S9 bara är en S8 med ny kamera och snabbare processor, men det finns många fler små men viktiga skillnader.

Publicerad Uppdaterad

Ska man beskriva Samsung Galaxy S9 hamnar man lätt i "En S8 med nytt och snabbare chipset, förbättrad kamera och så har man flyttat fingeravtrycksläsaren så den äntligen går att använda". Galaxy S9 är mycket riktigt mycket lik S8 till utseendet, men det finns ändå fler skillnader värda att lyfta fram än dessa tre. Här går vi igenom några av dem.

Designen

Ja faktiskt. Skillnaderna är inte stora, men S9 är något kortare och smalare men tjockare och tyngre än S8. Förutom att det förhoppningsvis leder till bättre grepp och färre feltryck på skärmsidorna än på S8, rundningen på skärmens sidor är faktiskt också annorlunda, så har man kapat ramarna i över- och nederkant ytterligare lite. Dessutom har skärmglaset blivit 20 procent tjockare vilket ska göra det mindre sprött om man tappar telefonen. Telefonens ram har också fått förbättrad aluminiumkvalitet (AL 7003 mot AL 6013 för den som håller reda på sådant) vilket innebär att det deformeras mindre och därmed överför mindre energi till glaset vid stötar. Den ökade vikten har alltså främst gått till att göra telefonen mer robust än vad S8 var. Skärmen har också en svartare ton när den är av vilket gör att den smälter in bättre med kanterna.

Bättre skärm

På pappret ser skärmen i S8 ut att vara exakt densamma som den i S9, men mycket har hänt med utvecklingen av Oled-skärmar på ett år. Företaget Displaymate som kör nya skärmar genom ett antal benchmarktester har gett skärmen i S9 "Det högsta A+-betyget någonsin". Bättre än Iphone X som fick det högsta betyget förra året, och för den delen med bättre färgåtergivning än någon TV eller datorskärm man testat. De främsta förbättringarna jämfört med skärmen i S8 är betydligt bättre noggrannhet i färgåtergivningen, bättre ljusstyrka och bättre betraktningsvinkel.

Snabbare uppdateringar

Både Galaxy S8 och S9 har Android 8.0 Oreo, men S9 har även Googles Project Treble, som skiljer Androidsystemet från tillverkarnas pålägg på ett tydligare sätt, vilket gör det enklare att uppdatera systemet. Förhoppningsvis ska det innebära att S9 kommer att få nya säkerhets- och systemuppdateringar snabbare än vad S8 fick.

Knapparna

Samsung har gjort knapparna lite tjockare och flyttat dem lite högre upp på telefonen. Enligt Samsung ska det göra telefonen lättare att använda med en hand men vi hoppas också att det kommer att minska antalet gånger man drar igång Bixby av misstag.

Utöver dessa finns förstås en del större och mindre skillnader i programvaran, nya ringsignaler, och telefonens pulsmätare har fått en del nya funktioner som gör den mer användbar, men vi lovade att hålla oss till de viktigaste skillnaderna.

Källa

Fakta

Fakta