Google I/O 2016

Här är Googles storsatsning på VR

Nya Android N får VR integrerat från grunden i och med VR-plattformen Daydream.

Publicerad Uppdaterad

Det började med Cardboard, men med VR-plattformen Daydream som ska agera fundament för tillverkarnas egna VR-satsningar tar Google ett omfattande nästa steg. Mobiltillverkarna får certifiera sina telefoner för att de säkert ska uppfylla kraven och i år lovar Samsung, HTC, LG, Huawei, ZTE, Asus, Xiaomi och Alcatel alla att ha enheter tillgängliga som stödjer Daydream-plattformen. Intressant att påpeka är vilka tillverkare som inte är med här, för Sonys namn saknas i listan liksom Motorolas/Lenovos. 

Som användare ska du alltså använda telefonen och placera den i ett headset, på samma sätt som Samsung Gear VR fungerar idag, men nu alltså baserat på Android N och tillgängligt från flera telefontillverkare. Själva headsetet har Google gjort en referensdesign för och det finns även en kontroll som gör att du kan interagera med VR-världen. Med kontrollen som består av en liten platta med knappar och sensorer och som du håller i handen kan du till exempel skjuta, styra och kasta saker i spel.

Appar ska man kunna ladda ner i VR direkt från Google Play och bland apputvecklarna finns EA, CNN, Ubisoft, CCP, WSJ och flera andra. Google Streetview ska komma till Daydream liksom Google Foton, Google Play Movies och Youtube. Daydream släpps i höst, men utvecklare kan börja göra appar redan nu. Nedan kan du se en del av de företag som redan lovat att de ska erbjuda VR-appar i plattformen.