16 viktigaste nyheterna

Här är Ios 8 för Iphone och Ipad

Sökfunktionen är förbättrad så du kan få direktsvar från till exempel Wikipedia, men även hitta låtar, filmer och restauranger.
Bilder och filmer sparas utan begränsning i Ios 8 så länge ditt utrymme på Icloud räcker till. 5 GB får alla gratis och vill man ha mer får man betala.
Med Icloud Drive blir Icloud konkurrenter till Dropbox och Google Drive och nu kan man enklare komma åt filer och dela med sig oavsett vilken app det gäller.
Apples eget tangentbord är utökat med ordförslag baserat på sammanhang, men det går även at installera andra tanegntbord som ersätter det.
Hälsofunktionen samlar dina tränings- och hälsodata på ett ställe
Utseendet känns igen från Ios 7, men har fått lite nya funktioner och detaljer

Apple har just lanserat nya versionen av Ios och vi har samlat alla viktiga nyheter. Här kan du se allt du behöver veta.

Publicerad Uppdaterad

Apple har visat upp nyheterna i Ios 8 och vi presenterar här de viktigaste nyheterna och har ordnat dom så att de allra viktigaste kommer först. 

Föredrar du det så ger bildspelet här ovan en snabbvisning av de viktigaste funktionerna.

1. Continuity – telefonen samarbetar Handoff är en ny funktion som binder samman Apples telefoner och datorer. Om du till exempel skriver ett e-postmeddelande i din telefon och vill fortsätta skriva på datorn känner datorn av att du börjat på telefonen och låter dig fortsätta skriva på datorn. Telefon, Ipad och dator känner av vilka enheter som är i närheten och låter dessa samarbeta.

Airdrop för att föra över filer mellan enheter fungerar nu mellan Ios och Mac OS X-enheter. Samtidigt kan funktionen Instant Hotspot hjälpa dig att enkelt skapa en internetuppkoppling via telefonen för din Mac-dator.

2. SMS och telefoni Nu synkas även sms-meddelanden i Imessage. Tidigare har endast meddelanden skickade via Imessage synkats och blivit tillgängliga i alla enheter om du utöver Iphone även har Ipad och en Mac-dator. Nu synkas alla sms-meddelanden och detsamma gäller faktiskt telefonsamtal. På det här sättet kan man svara på inkommande samtal i sin dator och använda datorn med nya Mac OS X Yosemite som en högtalartelefon.

Direkt när du får en notis från en app kan du direkt i meddelandet agera på informationen. Du kan från valfri app eller låsskärmen acceptera mötesinbjudningar, svara på meddelanden eller agera på till exempel ett meddelande från Facebook-appen.


3. Gränssnittet
Utseendet känns igen från Ios 7, men har fått lite nya funktioner och detaljer

När man tidigare dubbelklickat på hemskärmen har man fått fram appar och möjligheten att växla mellan appar. Nu finns även de personer du har mest kontakt med här. I dagsvyn i Notiscentret finns en ny design.

Tillverkare som skapat tillbehör för att mäta din träning, blodtryck och liknande kan nu samlas i appen Health, tack vare funktionen Healthkit. På det här sättet kan all den här informationen som sensorer och tillbehör samlar in samlas på ett ställe i Ios. Apple 


4. Hälsokit

5. Det kan appar nu göra
Flera funktioner riktar sig till apputvecklare som nu ska kunna göra mer med sina appar, saker som tidigare inte varit möjligt. Du som användare ska kunna köpa appar i paket med rabatt, utvecklare ska kunna bjuda in användare att betatesta appar, och Touch ID ska nu kuna användas av appar. En hel del nya funktioner berör även systemet. Det gäller framförallt nästa punkt.

Hälsofunktionen samlar dina tränings- och hälsodata på ett ställe

6. Appar utökar systemet och varandra
Appar i Ios har tidigare varit isolerade från varandra, men nu ska appar kunna tillföra funktioner till systemet och till varandra. Pinterest kan till exempel integreras i Safari om du hittar en bild du vill dela med dig av på Pinterest. Appar kan också skapa egna widgets som du som användare kan välja att placera i notiscentret.

Apple har förbättrat sitt eget tangentbord och föreslår nu även nästa ord när du börjat skriva något. Den här nya funktionen anpassar sig även efter vem du kommunicerar med så att den använder andra ord när du skriver till din chef än när du skriver till en kompis. Utöver Quicktype som Apples nya tangentbord heter finns även nu en möjlighet att själv ladda ner och installera andra tangentbord med andra funktioner, som det varit möjligt att göra till Android sedan tidigare.


7. Tangentbord

Med nya funktionen Icloud Drive blir Icloud en konkurrent till Dropbox, Google Drive och liknande tjänster. Du ska alltså enkelt kunna dela filer mellan enheter och appar som man inte kunnat göra förut. 


8. Icloud Drive
Apples eget tangentbord är utökat med ordförslag baserat på sammanhang, men det går även at installera andra tanegntbord som ersätter det.

9. Meddelanden
I gruppmeddelanden som sänds via Imessage finns nu möjligheter att namnge gruppen, välja ”Stör ej” för att inte få notiser o meddelanden som kommer eller helt enkelt lämna gruppen. Man ska även kunna dela sin position och bilder, vilka alla blir smalade i en speciell vy så du kan se dem samlade.

Ljud, bilder och video kan man skicka genom att spela in direkt i meddelanden och de filerna sparas bara i ett par minuter innan de automatiskt raderas för att inte ta upp onödigt utrymme på enheten.

Med Icloud Drive blir Icloud konkurrenter till Dropbox och Google Drive och nu kan man enklare komma åt filer och dela med sig oavsett vilken app det gäller.

Bildvisningen har utvecklats i Ios 8 och nu ska man kunna lagra alla bilder man tar på Apples servrar. Man har alltså mycket mer utrymme tillgängligt i molnet än vad som finns i lagringsutrymme på telefonen eller surfplattan (och under nästa år även för Mac-datorer). Kopplat till detta finns nya sökverktyg för att hitta bilder kopplade till tid, plats eller i vilka album de ligger. Möjligheten att lagra alla sina bilder och videos utnyttjar ditt vanliga Icloud lagrings-utrymme så använder du mer än 5 GB får du betala.


10. Foton

11. Nytt i Siri
Man kan starta Siri genom att säga Hey Siri till exempel i bilen och hör du en låt så ska Siri med hjälp av Shazam kunna berätta vad den heter och vilken artist det är. Dessutom ska Siri nu stödja 22 nya språk, Apple säger dock inte vilka det gäller. Kanske svenska?

12. Homekit
Det här är en gemensam teknik och hanterar säkerhet för hemstyrning. Apple har pratat med många företag som arbetar med hemstyrning, att stänga garagedörren, styra termostaten, låsa dörren och så vidare. Med utvecklarfunktionen Homekit ska utvecklare unna hantera detta enklare och användaren säga ”läggdags” och få alla lås låsta, lamporna släckta och värmen sänkt. 

Sökfunktionen i Iphone är nu förbättrad så du inte bara kan hitta saker på telefonen utan även få snabb direktinformation från Wikipedia, få information om restauranger, sånger, filmer, nyheter och annat.


13. Spotlight
Bilder och filmer sparas utan begränsning i Ios 8 så länge ditt utrymme på Icloud räcker till. 5 GB får alla gratis och vill man ha mer får man betala.

14. Familjedelning
Den här nya funktionen ska fungera som en virtuell kylskåpsdörr, där bilder, kalendrar och allas aktiviteter samlas. Du kan även dela position och se till exempel var barnens telefoner är. Alla telefoner måste vara anslutna till samma kreditkort och om barnen vill köpa något går en fråga så att du kan ge godkännande i din egen enhet innan några pengar dras.

15. Nytt i Mail
Ett par nya funktioner syns i Mail. Svep ner ett mail du just skriver på så kan du kolla på andra meddelanden om det till exempel är något annat meddelande i Mail som du vill kolla innan du sveper upp och skriver vidare. 

16. Företagsanvändare
Fler anyheter ska göra det enklare för företag som vill anpassa Ipad- och Iphone-enheter och få alla inställningar, appar och funktioner anpassade för sina anställdas enhet utan strul. Samtidigt ska även integration med andra filhanterare som till exempel Box och inte bara för Icloud. 

Ios 8 släpps som beta för utvecklare idag och för vanliga anävndare under hösten. Ios 8 ska stödjas av Iphone 4S och Ipad 2 och senare.

Sökfunktionen är förbättrad så du kan få direktsvar från till exempel Wikipedia, men även hitta låtar, filmer och restauranger.