IFA 2019

Här är Kirin 990 med 5G – ska sitta i Mate 30

Ett nytt systemchipp med 5G integrerat och väsentligt förbättrad prestanda och strömsnålhet. Det visade Huaweis Richard Yu upp tillsammans med flera nya produkter.

Publicerad Uppdaterad

Kirin 990 med 5G-modem integrerat kommer, bekräftade Richard Yu, sitta i Huawei Mate 30-familjen av telefoner som lanseras i München den 19:e september. Tidigare har Huawei haft ett separat 5G-modem som man använt tillsammans med sitt 4G-baserade systemchip Kirin 980. Nu släpper man istället alltså ett chipp som har alla delar integrerade och därför kan vara både mindre, snabbare och mer effektivt än konkurrenternas alternativ. Jämförelserna var många, dels med det faktum att Apple ännu inte har något 5G-chipp och hur mycket bättre än konkurrenterna Qualcomm och Samsung som Huawei enligt sina egna mätningar presterar.

Särskilt poängterade Richard Yu att chippet till skillnad från konkurrenterna är framtidssäkrat och stödjer både 5G stand alone och inte stand alone där 4G används.
Kirin 990 släpps i både en 5G-version och i en 4G-version men mycket av fokus i Richard Yus presentation handlade om 5G. Till utmaningarna som 5G kan innebära räknar Huawei svag signal, elförbrukning och hastighet i snabbfärdande fordon. Allt detta har man kommit förbi och uppger att man även där är före konkurrenterna.

Utöver 5G är Kirin 990 mer effektivt för AI-beräkningar och framförallt mer strömsnålt.

– Att det är strömsnålt och till exempel ger dig en bättre spelupplevelse i krävande spel samtidigt som den får batteriet att hålla längre, är viktigare tycker jag än den rena råa processorstyrkan, sade Richard Yu.

I en sådan här presentation handlar mycket om siffror och procent, men rent praktiskt fanns det också ett par exempel på vilken skillnad Kirin 990 verkligen kan göra. I krävande spel visar jämförelser till exempel att antalet tappade bildrutor i uppspelning blir färre samtidigt som den förbrukar mindre ström. Tydliga skillnader syns även i kameran där Kirin 990 ska låta dig få betydligt bättre detaljrikedom i bilder särskilt i mörker och mindre brus i videofilmer du spelar in.

Ett talande exempel på detta var att Huawei ska kunna känna av både puls och antalet andetag per minut bara genom att i en film som tas av en människas ansikte analysera förändringar i individuella bildpunkter.

Kirin 990 kommer alltså sitta i Mate 30 som släpps om ungefär två veckor.