Som väntat

Här är Nexus 6P och Nexus 5X

Nu har Google visat upp sina nya enheter och som väntat blev det två nya telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Har du sett något rykte eller påstådd läcka kring Googles, LG:s och Huaweis Nexustelefoner de senaste veckorna så vet du mer eller mindre alla detaljer som finns att hämta ur Googles presentation tidigare ikväll. Nexus-serien brukar omgärdas av rätt usla säkerhetsspärrar för att hålla hemligheter, men i år har det varit närmast löjligt. I vilket fall, här är de två nya lurarna Google presenterade.

Nexus 6P Huawei står för lyxmodellen av årets Nexuslurar (för de är två i år och inte en som tidigare). Här handlar det om metallskal och en tjocklek på hyfsat nätta 7,3 millimeter tillsammans med en 5,7 tum stor skärm med 2560 x 1440 pixel i upplösning.

På baksidan hittar vi Nexus imprint, vilket är googleianska för en fingeravtrycksläsare. Läsaren sitter på samma ställe som den brukar för Huaweilurar, vilket är en tydlig markör på vem som faktiskt gjort telefonen. Framsidan stoltserar även med framåtriktade stereohögtalare och ovanför fingeravtrycksläsaren på baksidan hittar vi en kamera på 12,3 megapixel som enligt presentationen ska vara utrustad med större pixlar än vad många andra smartphones har idag, bland annat Iphone (vilket närmast verkar ha varit ledordet under telefonpresentationen, att bräcka Apple). Kameran klarar även av att filma i slow motion, 4k och att ta foton i burst mode.

På insidan hittar vi tre gigabyte arbetsminne tillsammans med ett Snapdragon 810-chip och tre olika valmöjligheter angående mängden lagringsutrymme på 32, 64 eller 128 gigabyte (minneskortplats finns inte). Vidare får vi ett batteri på 3450 milliamperetimmar och såklart USB-c för laddning då Android 6.0 har stöd för det.

Givetvis är det även Android 6.0 Marshmallow som finns förinstallerat vid leverans och likt andra Nexus-enheter kan ägare av telefonen räkna med de snabbaste uppdateringarna.

När den släpps i Sverige återstår att se, men amerikanerna får tillgång till den i början på oktober för 499, 549 respektive 649 dollar för de olika minneskonfigurationerna.

Såväl Nexus 6p som Nexus 5X har även möjligheten att lägga till Googles egen försäkring på två år, som bland annat ska täcka in vanliga hårdvarufel, men även byte av display om du sumpar telefonen i backen. Försäkringen går loss på 89 dollar och vi får se hur det blir med något liknande här i Sverige. Nexus 5X Efter förra årets inhopp av Motorola är LG tillbaka i Nexus-stallet igen med Nexus 5X. Här handlar det som tidigare rapporterat om en lite billigare modell med lägre specifikationer. Rent praktiskt innebär det Qualcomms Snapdragon 808-chip och två gigabyte arbetsminne kombinerat med en 5,2 tum stor skärm med full HD-upplösning. Även lagringsutrymmet är lite mer sparsmakat med valmöjligheterna 16 eller 32 gigabyte.

Även här handlar det om den nya kontakten USB-c för laddning och på baksidan hittar vi en kamera på 12 megapixel med laserautofokus, under den återfinns såklart en fingeravtrycksläsare. 

Nexus 5X kommer att gå loss på 379 dollar för den billigaste varianten när den släpps framåt slutet av oktober.