"Arbetet pågår för fullt"

Här är Nokias Androidmobil

Trots den nära förestående uppgången i Microsoft arbetar Nokia enligt uppgift för fullt med en Androidmobil för budgetmarknader.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare i november har serieläckaren @evleaks twittrat bilden ovan som enligt denne föreställer en okänd Nokiamobil med kodnamn Normandy. Den utmärker sig för att sakna tydlig Windowsknapp och kameraknapp, något som annars är obligatoriskt för Windowsmobiler.

Nu citerar The Verge flera anonyma källor med insyn i Nokias verksamhet att telefonen med kodnamn Normandy faktiskt är en Androidmobil. Mobilen ska köra en hårt modifierad version av Android, ungefär som den Amazon kör på sina Kindle-plattor, och syftet ska vara att skapa en smartphoneplattform för utvecklingsländer. Tidigare har Nokia satsat hårt på sin Asha-plattform för att ge en åtminstone smartphoneliknande upplevelse på en billig plattform, och det verkar som om Normandy är en del i den satsningen. I så fall handlar troligen Nokias modifieringar av Android om att få systemet att fungera tillfredsställande på en billigare plattform. Enligt uppgift ska i alla fall telefonen ha tillgång till android-appar.

Enligt The Verges källor pågår arbetet med telefonen för fullt, och den är planerad att börja säljas under 2014. Det kan tyckas märkligt, Nokias mobiltillverkning kommer inom kort att köpas upp av Microsoft, vars intresse för att släppa en Androidtelefon lär vara minst sagt svalt. Men samtidigt finns det aktielagstiftning som säger att innan ett uppköp är avslutat måste respektive företag fortsätta med sin verksamhet på premissen att affären kan komma att inte bli av. Och det ska också sägas att Microsoft tjänar en inte oansenlig slant på varje såld Androidtelefon tack vare licenspengar för patent. Trots det gör vi bedömningen att Nokias Androidmobil inte kommer att se dagens ljus om inte företaget hinner lansera den innan uppköpet blir klart i början av 2014.

Källa