Ny design, större skärm

Här är nya Apple Watch series 4 med ny design och större skärm

Större skärm, finslipat utseende och flera nya funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Apple Watch har enligt Apple själva tre stora fördelar. Den håller dig uppkopplad genom att även ha 4G, den har koll på din träning så väl i bakgrunden för vardaglig rörelse och för dina riktiga träningspass och så den tredje fördelen att hålla koll på din hälsa. På alla dessa tre områden ska Apple Watch series 4 vara förbättrad. 

Större skärm

Skärmen i nya Apple Watch är över 30 procent större än i föregångaren och med betydligt tunnare kanter runt om. Klockan är också tunnare, så Apple lyfter fram att volymen är mindre än föregångaren men visar mer. Nyheten uppdateras löpande. Klockan har rundade hörn och Apple beskriver det som att den är helt omdesignad från grunden. Kloickan fins i två storlekar, en på 40 och en på 44 millimeter, men gamla armband till Apple Watch fungerar även till den nya modellen. Gränssnittet i klockans skärm visar en del information från appar direkt i urtavlan och hela gränssnittet har gjorts om och fått till viss del nytt utseende även om mycket fortfarande är sig likt.  

Feedback med vibrationer

Digital Crown, alltså snurrknappen på sidan, har gjorts om och du får nu feedback i form av vibrationer, så bläddrar du bland till exempel podcasts ska det vara enklare att hitta rätt. Prestandamässigt så drivs klockan av Apple S4 som är ett dubbelkärnigt systemchip och det ska vara dubbelt så snabbt som föregångaren. Klockan har även förbättrade accelerometer och gyroskop vilket ger klockan nya funktioner. Det gör att den kan känna av om du till exempel faller från en stege eller annat. När den märker att du ramlat, föreslår den att du ringer SOS och märker den att du inte rör dig på en minut efter fallet ringer den själv nödnumret.

Varnar för hjärtproblem

Klockan har ny, förbättrad högtalare och mikrofon och som exempel har högtalaren 50 procent starkare ljud och ska klara såväl samtal som walkie-talkie och Siri ännu bättre. Baksidan av klockan, där pulsmätaren sitter, är nu gjord av svart keramik och safirglas. Utöver att mäta puls kan klickan nu också ta ett EKG, i vanliga fall en rutinundersökning i sjukvården som kan åskådliggöra hjärtats aktivitet och avslöja möjliga hjälrtproblem. Nu kan man alltså göra det själv och spara det som en pdf läkare sedan kan se på. Man startar appen och håller sedan fingret på Digital Crown för att mäta hjärtaktiviteten och få den visualiserad. EKG-appen utnyttjar den nya elektriska hjärtsensorn på baksidan och när användaren rör Digital Crown så skapas en sluten krets som tillåter att man kan få en klassificering av sin hjärtrytm. EKG-appen kommer dock inte i samband med lanseringen och ska dessutom bara lanseras i USA, så det berör i dagsläget inte svenska konsumenter. Även möjligheten at mäta hjärtrytm är enligt Apple en funktion som enbart komer till USA. För amerikanarna kan det i alla fall vara intressant att veta att klockan godkänts av FDA, som är livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA. 

Priser och lansering

Batteritiden är som i tidigare modell 18 timmar, eller vad Apple kallar "batteritid en hel dag". Specialverisonerna i samarbete med Hermes och Nike släpps även i series 4-verisoner och Nike har gjort ett speciellt armband med självlysande garn vilket ska vara effektfullt i mörker. Priserna för Apple Watch series 4 är 4795 kronor för gps-modellen och 5995 kronor för den med den med både gps och mobiluppkoppling. Den kommer att säljas i Sverige via operatören Tre direkt från säljstart. Apple Watch series 4 ska finnas för förbeställning den 14 september och sedan levereras den 21 september.

Nytt Watch OS till även äldre klockor

Watch OS 5 med det nya gränssnittet som gjorts om från grunden ska finnas tillgängligt den 17 september. Samtidigt som Apple släpper Apple Watch series 4 sänker man priset på series 3 som ska kosta från 3295 kronor för enheten utan mobiluppkoppling.