Adderar läkemedelskontroll och ny design

Här är nya Watch OS 9 för Apple Watch – bättre tränings- och sömnkoll

Apple förhandsvisade idag nya Watch OS 9 som släpps i betaversion och kommer skarpt senare i år. Det handlar om en förnyad träningsapp och flera helt nya funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Det är framförallt under själva träningspasset som nya Watch OS 9 ger dig mer information. När du till exempel springer kan du se i vilken pulszon du befinner dig baserat på din träningsintensitet. Det finns också numera funktioner för att jämföra ditt pågående träningspass med ditt rekord på samma sträcka eller med ditt senaste pass och på det sättet tävla enkelt mot dig själv och hur du presterat tidigare. Just för löpning så introducerar Watch OS 9 en rad olika nya mätdata som till exempel steglängd och markkontakttid och du kan få data samlat över tid för att se trender över en längre period.

För simning så adderas träningsformen kickboard, Apple Watch märker själv när en sådan används och i appen Träning kan du utöka dina träningspass med olika segment så att de består inte bara av ett moment utan exempelvis uppvärmning, aktivitet och återhämtning. 

Mer än träning

Utöver en rad nya urtavlor har även de befintliga urtavlorna i Watch OS fått en uppfräschning och mer innehållsrikt och anpassningsbart innehåll. Det går även att ställa in så att en viss urtavla automatiskt väljs när du anger ett Fokus-läge på Iphone eller Apple Watch. Sömnmätningen i klockan har fått utökade funktioner och kan visa olika sömnfaser i den utökade Sömn-appen på Apple Watch och mer detaljerade data i Hälso-appen på Iphone.

Förmaksflimmer kan identifieras med den uppdaterade EKG-appen och en ny app kallad Läkemedel i Apple Watch ska hjälpa den som behöver hålla koll på när de ska ta sin medicin, men även till exempel kosttillskott.

En rad andra mindre uppdateringar är också värda att nämnas, som ny design för notiser, tangentbordet får stöd för fler språk, fortfarande inte svenska dock, kalender-appen har uppdaterats, dockan med aktiva eller mest använda apparna har nmytt utseende, apputvecklare har större möjligheter att bygga sina appar för att nämna något.

Watch OS 9 släpps nu som betaversion enbart för utvecklare och kommer finnas tillgängligt för vanliga användare i betaversion under juli månad för att sedan släppas skarpt i höst. Det har då stöd för Apple Watch 4 och senare.