Första förhandsversionen

Här är nyheterna i Android Pie

(UPPDATERAD) Google har gett oss en första titt på vad som är nytt i Android 9.0.

Publicerad Uppdaterad

Det Google har släppt är en första förhandsversion av Android Pie. Det är alltså en slags tidig beta, men det innebär också att den ännu inte innehåller alla nyheter som vi kan vänta oss av Android 9.0, som ser ut att släppas i slutet av augusti. På konferensen Google I/O, som äger rum den 8 - 10 maj i år, brukar Google passa på att presentera fler nyheter i den kommande systemversionen.

De främsta nyheterna i första förhandsversionen av Android Pie är i alla fall följande.

Stöd för inomhusnavigering

GPS-signalerna når som bekant inte genom väggar, så navigering inomhus, till exempel i gallerior, kan vara knepigt. Det finns dock en standard för att utnyttja Wifi för att bestämma position inomhus, kallad Wifi RTT. Denna standard stöds nu också av Android Pie, men det krävs förstås att apputvecklarna utnyttjar den. Räkna med att se den i bland annat Google Maps.

Stöd för skärmar med urgröpning

Med tanke på att skärmar som går nästan upp till telefonens topp, men med en urgröpning för att frontkamera och andra sensorer ska få plats, är en av årets trender var det väl oundvikligt att stöd för det skulle byggas in i Android Pie. Som användare räknar man ju bara med att det ska funka bra om man köper en sådan mobil, så detta är mest en funktion för utvecklare. Dels behöver de som bygger mobiler inte själva skriva om sin systemversion för att det ska se bra ut, dels kan utvecklare av appar nu i utvecklingsmiljön se hur deras app ser ut på skärmar med urgröpningar i olika format. Som en konsekvens därav verkar också klockan ha flyttats till vänster sida av displayen, men det ser ut att vara valfritt för utvecklaren.

Förbättrade meddelandenotifieringar

När var det sist Google inte gjorde om notifieringsfältet i en ny Androidversion? Den här gången är det främst meddelanden som stökas om. I stället för att fokusera vilken app ett meddelande kommer från ska rubriken vara vem som skickat meddelandet. Man kommer att kunna svara på notifieringar på flera sätt, till exempel med färdiga snabbsvar eller gruppkonversationer, och notifieringar kan innehålla bilder. Precis som för inomhusnavigering krävs det förstås att apputvecklarna utnyttjar de nya möjligheterna till notifieringar för att de ska märkas på allvar.

Färggladare inställningar

Ingen ny Androidversion heller utan att Google stuvat om lite i inställningsmenyn. Den här gången verkar det dock mest vara kosmetiskt. i stället för grå ikoner har de olika inställningarna fått ikoner med olika färg.

Stöd för flera kameror

Dubbla kameror har ju funnits i flera år, men nu får själva Androidsystemet bättre stöd för dem vilket gör det lättare för tredjepartsappar att skapa funktioner som falsk oskärpa. Men också hämta in data från mer än en kamera samtidigt i andra syften. Vad det kan användas till återstår att se.

Stöd för fler bildformat

Android får nu liksom Iphone stöd för bildformatet HEIF (heic) som ger bättre komprimering än jpeg och png. För video har man nu stöd för HDR VP9 Profile 2 vilket kommer att göra det lättare att implementera video med HDR-färgåtergivning i Androidmobiler.

Stöd för neurala nätverk

Denna funktion kom redan i Android 8.1, men få telefoner har eller kommer få den systemversionen så för de flesta kommer den med Android Pie. Dessutom har man utökat API:en med fler kommandon. För mobiler med AI-processorer, som till exempel Huawei, blir det lättare att skapa nya funktioner för dessa med stöd direkt i operativsystemet.

Inget spionerande

Som vi tidigare rapporterat kommer nu appar som ligger i bakgrunden inte ha tillgång till mobilens kamera eller mikrofon. Detta för att undvika appar som spionerar på dig utan att du vet om det.

Förbättrad prestanda

Google har gjort optimeringar i ART, den funktion som hanterar appkörning, som ska göra att appar startar snabbare och använder minne mer effektivt.

Strömhantering

Google har trimmat sina strömhanteringsfunktioner Doze, App Standby och Background Limits, vilket ska leda till ytterligare förbättringar av batteritiden.

Uppdatering: Fler skillnader i användargränssnittet

Allt eftersom folk har hunnit testa den nya systemversioner har ett par ytterligare skillnader i användargränssnittet som google inte räknat upp framkommit. Till dessa hör.

  • Sedan fyra år tillbaka indikerar Android att det är i strömsparläge med orange band i över- och underkant. de har nu i stället ersatts med en notifiering.
  • När du håller in av-påknappen finns nu även alternativet "ta en skärmdump" där. Den funktionen har funnits sedan länge i flera Androidversioner, till exempel Sonys, men nu alltså även i Googles. Det finns även en enklare redigeringsapp där du kan beskära dina skärmdumpar.
  • Viloskärmen, när den vanliga skärmen är av, visar nu förutom klocka och notifieringar även batteriprocent.
  • Nattljusikonen i snabbgenvägsfältet visar nu när den är inställd att gå igång om du har konfigurerat den funktionen att aktiveras automatiskt vid en viss tid.
  • Volymslidern har ändrats från en horisontell slider i skärmens topp till en vertikal som lägger sig intill volymknappen på skärmen.
  • Snabbgenvägarna har fått lite annat utseende med runda ikoner och blå accentfärg.
  • Som användare kommer du således inte märka några större nyheter, det mesta är nyheter för utvecklare. Det är inte heller så konstigt, det är ju utvecklarna av appar och mobiler som behöver tid på sig att anpassa sig till nya systemversioner och därför är det dessa funktioner som prioriteras i den första förhandsversionen. Fler kosmetiska förändringar som påverkar användarupplevelsen får vi nog se i senare förhandsversioner av Android Pie.

    Källa