Modulära telefoner

Här är nyheterna i Google Project Ara

Google har precis uppdaterat världen med mer information om deras projekt med modulära telefoner. Här är det du behöver veta.

Publicerad Uppdaterad

Modulära telefoner, alltså sådana där du själv kan byta ut mer eller mindre alla delar mot sådana som passar dig (eller uppgradera när det behövs), spås bli ett av de nästkommande stora stegen för mobiler. Under kvällen igår valde Google att uppdatera världen med information om hur det går för deras modulära telefonprojekt, Project Ara.


Närmast för projektet är en så kallad marketing pilot, som kommer att genomföras i Puerto Rico inom kort och så snart den är avslutad är det dags för skarp lansering. I Puerto Rico kommer Google öppna något de själva beskriver som en slags Food Trucks, fast för telefoner och extra moduler, för att testsälja det hela.

Google visade även ett nytt MDK, eller Module Development Kit, under namnet Spiral 3 som är tänkt att låta utvecklare av såväl hårdvara som mjukvara att komma igång med delar till Ara. Testpaketet innehåller bland annat ett systemchip från Nvidia, ett Tegra K1-chip, en display med 720p-upplösning och en bakre kamera på fem megapixel.


Prototypen ska även ha förbättrade kontakter med elektromagnetfäste för att bitarna enkelt ska kunna plockas av och på. Spiral 3 ska släppas till utvecklare ungefär samtidigt som försäljningen i Puerto Rico drar igång och den ska vara kompatibel med mellan 20 och 30 av de moduler som finns tillgängliga för utvecklare idag.

Den dagen Ara-telefoner väl blir tillgängliga kommer du att kunna bygga ihop din alldeles egna telefon via bland annat Googles egen webbshop. Samtidigt som du gör det ska du även få möjlighet att välja tryck på de olika modulerna, så att de antingen får en enhetlig färg, eller ser ut som de väldigt färgglada exemplen i videon här nedan.