Ny låsskärm och samarbetsfunktioner

Här är nyheterna i Ios 16 och Ipad OS 16

En kraftigt uppdaterad låsskärm är den främsta nyheten bland många i nya Ios 16.

Publicerad Uppdaterad

Den mest synliga nyheten i Ios 16 är den nya låsskärmen, som fått sig en grundlig uppdatering, både estetiskt och funktionellt. Utseendet kan konfigureras grundligt. Om du till exempel själv väljer bakgrundsbild känner mobilen av vad som är i förgrunden på bilden och lägger siffrorna i klockan delvis dolda av motivet. Du kan också flytta runt klocka och bild och välja typsnitt och färg. Det finns också flera nya färdiga teman, till exempel astronomi där du när du låser upp telefonen får en snygg animering där du zoomar in på planeten. Inte helt olikt vad Xiaomi redan gjort på sina mobiler ska sägas. Du kan även ha ett fotogalleri som växlar bild under dagen.

Funktionellt har man infört widgets på låsskärmen så att du kan få i stort sett vilken information som helst på låsskärmen (det är ett öppet gränssnitt så apputvecklare kan skapa egna widgets). För att inte notifieringarna ska täcka över denna arbetsyta med rutor har dessa redesignats så att de nu är en rullist där du ser den översta notifieringen samt hur många du har totalt.

Du kan ha mer än en låsskärm och svepa mellan dem, och du kan även koppla dem till fokusfunktionen, så att du har olika låsskärm när du jobbar, när du är ledig och när du inte vill bli störd.

Utöver låsskärmen har bland annat Messages fått tre efterfrågade funktioner. Man kan editera redan skickade meddelanden, återkalla meddelanden och markera en meddelandetråd som oläst.

Shareplay var en funktion som introducerades förra året, där du kan till exempel titta på film tillsammans med någon annan och interagera via Facetime. De viktigaste nyheterna med Shareplay i år är dels att det inte bara fungerar i Facetime utan även Messages nu, att man gjort det lättare att se vilka appar som stöder Shareplay, både sådana du redan har installerade och sådana kanske du skulle vilja installera. 

Dikteringsfunktionen har uppdaterats så att du nu kan kombinera diktering till text med tangentbordet. och växla sömlöst mellan dem. Du kan till och med markera text och diktera det som ska ersätta den markerade biten. Funktionen ska nu också kunna sätta punkt automatiskt.

Live Text har utökats till flera delar av systemet, bland annat video och kameran, så du kan markera text i en video och få den översatt eller söka på den.

Visual Lookup har fått en ny funktion där du kan klicka på objekt i en bild, och mobilen identifierar vad som är objektet och frilägger det så att du kan dra det till en annan app, till exempel messages.

En del uppdateringar, till bland annat Apple Pay, Maps och Wallet är funktioner som inte finns tillgängliga här i Sverige, och det gäller även den funktion som gör att amerikaner om de betalar med Apple Pay kan välja att få betalningen uppdelad i fyra betalningar över sex veckor, helt räntefritt.

Andra nyheter är att familjedelningsfunktionen ska bli lättare att använda. Bildgalleriet har fått en funktion för ett delat familjegalleri. Tanken är att alla ska ha tillgång till allas bilder av gemensamma upplevelser, och utöver att vem som helst i familjegruppen kan lägga till bilder kan du även slå på så att bilder läggs till automatiskt, till exempel om mobilen känner av att flera i familjegruppen befinner sig på samma plats.

Delningen av familjegalleriet går på djupet, så om någon redigerar eller raderar en bild får alla i gruppen samma ändringar, oavsett vem som ursprungligen tog bilden.

Vad gäller sekretess har man lagt till en ny funktion kallad safety check, där man snabbt kan se och stänga av vad man delar och med vem. Funktionen är bland annat tänkt för personer som försöker ta sig ur ett destruktivt förhållande och snabbt behöver kunna hindra sin partners tillgång till position och annan information.

Systemet har fått nya samarbetsfunktioner så att du via messages eller Facetime kan starta ett samarbetsprojekt samtidigt som du chattar eller videosamtalar, och alla i samtalet får då automatiskt realtidstillgång till det delade dokumentet. En ny app, Sneek Peek, ska vara ett centrum för denna funktion, som kanske gör sig bäst i Ipad OS, ett slags whiteboard där du kan panorera runt, lägga till länkar bilder, rita, skriva text, och till och med stoppa in videor.

Ipad Os kommer förstås också i version 16, men de flesta av de nyheter som presenterades för systemet gällde egentligen även Ios 16. Ett par undantag finns, till exempel display scaling där du kan ändra storleken på innehållet i en app om du vill få plats med mer på skärmen, samt funktionen Stage Manager som i praktiken introducerar ett fönstersystem med möjlighet till extern skärm i Ipad OS.

Ios 16 och Ipad Os 16 kommer i publik beta om en månad och skarpt i höst, troligtvis i samband med att nya Iphones lanseras som man brukar göra.