Mer interaktiv låsskärm

Här är nyheterna i Ipad OS 17

Med Ipad OS 17 tar Apple Ipads system ytterligare steg längre från Iphones.

Publicerad Uppdaterad

En widget i Ipad OS är ett litet fönster som ska ge dig mycket information i ett ögonkast. Med Ipad OS 17 blir de dels interaktiva, dels kan de läggas även på låsskärmen. Att de är interaktiva betyder att du kan trycka på dem för att agera på dem, till exempel att trycka en uppgift som utförd, eller ha knappar för att tända och släcka lampor. Ett API gör att apputvecklare kan göra egna interaktiva widgets.

När det gäller hemskärmen kan du förutom att lägga till widgets anpassa utseendet ytterliggare. Du kan lägga till en av dina bilder och om det är ett livefoto får du en snygg slow motion-animering när du låser upp plattan. Det finns flera färdiga bakgrundsbilder, som kalejdoskop och astronomi med planeter i solsystemet. Du kan även ändra färg och typsnitt på klockan.

Även låsskärmen blir mer interaktiv, där du kan ha timers som räknar ner live (för första gången kan du ha flera timers samtidigt), eller via tredjepartsappar se till exempel matchställningar live.

Appen Apple Health kommer nu till Ipad Os, och jämfört med mobilversionen utnyttjas den större skärmen till större och tydligare diagram för din hälsoinformation.Ipad OS får förbättrat stöd för PDF:er. Nu kan systemet identifiera fält som du kan fylla i själv, och du kan signera dokument med färdiga signaturer som du kan göra med Apple Pencil. Du kan också baka in PDF:er i Anteckningar och göra anteckningar i dem. Om du delar och samarbetar om en anteckning ser den du samarbetar med anteckningar du gör i realtid.

Ytterligare nyheter som Apple nämner i förbifarten är förbättringar i Stage Manager, fler alternativ för hur appar visas i fönster, och att Freeform får nya pennor samt funktionen Follow Along som gör att du följer vad en annan användare gör över hela anteckningen.

Ipad OS 17 kommer till nya och äldre Ipads någon gång i höst.