Snapdragon 801 och två 64-bitarschipp

Här är Qualcomms heta processornyheter

Qualcomm passade på att visa upp tre processornyheter på måndagen. Först ut var nya Snapdragon 801, tätt följd av 64-bitarschippen Snapdragon 610 och 615.

Publicerad Uppdaterad

Tidigt på måndagen visade Sony upp Xperia Z2 och Xperia Z2, två prestandamonster utrustade med Qualcomms uppdaterade värstingchipp Snapdragon 801.

Anmärkningsvärt i sammanhanget var att det skedde innan Qualcomm officiellt hade lanserade Snapdragon 801, vilket sedan kom att ske senare  på måndagen.

Snapdragon 801

Det fyrkärniga systemchippet Snapdragon 801 ska ses som en uppdatering av Snapdragon 800, som bland annat går att finna i Nexus 5 och Xperia Z1. Skillnaderna mellan de två chippen är inte astronomiska, men 801:an bjuder ändå på en hel del trevliga uppdateringar. 

Till att börja med har klockfrekvensen för de fyra Krait 400-processorkärnorna ökats från 2,3 GHz till 2,5GHz. Grafikkortet Adreno 330 sägs också ha fått en prestandaförbättring på 28 procent. Andra fördelar med Snapdragon 801 gentemot föregångaren uppges vara avsevärt snabbare kamerasensorer och minneshantering.

Precis som Snapdragon 800 har den nya systemprocessorn stöd för LTE-hastigheter i CAT 4, med en teoretisk maxhastighet på 150 Mbit/s, samt den nya trådlösa nätverksstandarden 801.11ac.

Det nya chippet Snapdragon 801 är pin- och mjukvarukompatibelt med föregångaren, vilket gör det möjligt för tillverkaren att börja använda 801-chippet utan att behöva justera något. Snapdragon 801 väntas nå marknaden i april, samtidigt som Xperia Z2 - en av första telefonerna med det nya chippet - släpps till svenska konsumenter.

Snapdragon 610 och 615

Qualcomm visade även upp två andra nyheter på måndagen: 64-bitarschippen Snapdragon 610 och 615 med ARMv8-arkitektur. Båda väntas dyka upp i Androidtelefoner under årets fjärde kvartal - oavsett om Android kan dra nytta av 64-bitars processorarkitektur vid den tidpunkten eller ej.

Det här är inte Qualcomms första 64-bitarschipp. Tillverkaren har tidigare visat upp Snapdragon 410, framtaget främst för low end-enheter på framväxande marknader. Alla tre 64-bitarschippen från Qualcomm kommer att vara fullt bakåkkompatibla med existerande 32-btarsappar.

Snapdragon 615 är utrustad med åtta kärnor. Enligt sajten Anandtech verkar det som de åtta kärnorna är indelade i två kluster med upplägg som påminner om ARM:s processorteknik big.LITTLE. I praktiken kan det betyda att klustren med fyra processorkärnor vardera kan vara designade för att sköta olika sorters uppgifter, snarare än att alla åtta kärnor körs samtidigt.

Nya grafikdelen Adreno 405

De två chippen har också begåvats med den nya grafikdelen Adreno 405, som bland annat stödjer Open GL ES 3.0 och uppges kunna uppvisa en ”överlägsen förmåga” när det gäller grafik.

Snapdragon 610 och 615 kan också hantera teknikerna LTE Dual SIM Dual Active, vilket innebär enheterna kan vara uppkopplade mot två LTE-nätverk på samma gång, samt LTE-Broadcasting, som ska ge förbättrad videoströmning via mobila nätverk.