Shady

Här är Samsungs nya smarta glasögon

De är än så länge på patentstadiet, men Samsungs nya patent för uppkopplade glasögon är riktigt coolt.

Publicerad Uppdaterad

Smarta klockor får ofta kritik för att de misslyckas med sin mest grundläggande funktion, nämligen att visa tiden då många av dem sparar ström genom att stänga av skärmen. Nu har inte uppkopplade glasögon nått samma marknadspenetration som klockor än, men det har ändå höjts en del frågande röster om hur de är tänkta att fungera i samröre med glasögons vanliga funktioner.

Tidigare har vi sett ett par lösningar för glasögon med styrka, men avdelningen för solglasögon (som om vi ska tro mängden spaminlägg på Facebook är big business) har inte riktigt utforskats lika mycket.


Det är just det som gör Samsungs senaste patent så intressant. Genom böjbara displayer kan hela ramen täckas av displayer, samtidigt som en genomskinlig display över linserna ska ge bäraren möjlighet att ljusa upp och mörka ner glasögonen efter behov för att få samma funktion som ett par solglasögon. Genom displayen som går runt bågen ska bäraren kunna ändra färg och mönster på glasögonen efter behag. 


Allt detta styrs antingen genom en liten touchkontroll på skalmen, eller genom en app i telefonen.

Hur det hela fungerar med batteritid, eller om skärmarna i fråga är åt samma håll som E-ink som bara drar ström när de uppdateras, framgår inte riktigt. Men om det här blir en kommersiell produkt lär vi få mer svar på de frågorna.


Det är ganska långt ifrån Google Glass och liknande varianter sett till hur sci-fi det känns. Men samtidigt är idén med en glasögonbåge du kan ändra färg på efter behag och solglasögon enbart när det behövs en riktigt smart sådan. Skulle Samsung kunna få ut något i stil med det här på marknaden ganska fort skulle produkten lätt kunna fungera som en slags inkörsport för smarta glasögon, i väntan på att de blir bra och billiga nog för massmarknad. För färger och solbrillor känns som att det skulle vara enklare att sälja in till betydligt fler än bara tekniknördar och att sedan få dessa köpare att uppgradera till ett par ”riktiga” smarta glasögon i nästa steg är nog rätt vettigt.