Samsung Developer Conference 2018

Här är Samsungs vikbara mobiltelefon

Under sin utvecklarkonferens i San Francisco visade Samsung ett första smakprov av sin kommande mobiltelefon med vikbar skärm.

Publicerad Uppdaterad

Samungs vikbara mobiltelefon består av en skärm på utsidan och en betydligt större skärm på insidan, en skärm som uppvikt är på hela 7,3 tum. Vi fick under presentationen se en prototyp av telefonen där designen i detalj maskerats. Det var alltså en ordentligt klumpig telefon vi fick se. Funktionen framgick hur som helst. Alla telefonens funktioner är tillgängliga från den yttre skärmen och när du öppnar telefonen är den app du använde på den yttre skärmen redo att användas även på den inre, större skärmen.

Samsung Inifinity Flex Display - öppen och stängd

Flera utmaningar

För att lyckas göra denna telefon framhöll Samsung att man överkommit flera tekniska utmaningar. Skärmen kallar man för Infinity Flex Display och utöver vikbar skärm har man även långt gångna planer, sa man, på rullbara skärmar och skärmar som är flexibla och alltså kan sträckas ut.

Den vikbara skärmen Samsung visade innebär att man gjort skärmen betydligt tunnare och genom att använda andra material än vad som är etablerat kan man även fixera lagren men samtidigt göra det möjligt för alla lagren att röra sig och alltså vara flexibla. Den enhet som visades upp fick publiken bara se snabbt, men bildkvaliteten verkade i alla fall vara god.

Massproduktion inom de kommande månaderna

Under presentationen försäkrades det att den böjbara skärmen inte bara var en gimmick, utan att framsteg har nåtts även när det gäller att faktiskt se till att skärmen hamnar i kundernas händer. Samsung lovade att man är klara för massproduktion någon gång "under de kommande månaderna".

Anpassat gränssnitt

Samsungs tanke med den stora skärmen på insidan är att man ska kunna använda flera appar samtidigt, inte växla mellan olika appar utan verkligen ha plats för att använda flera appar vid sidan av varandra. Man nämnde först att alla funktioner är tillgängliga i den yttre, lilla skärmen, men att den app du använder i den yttre skärmen är aktiv på den större, vikbara skärmen när du sedan öppnar telefonen. Utöver att kunna använda hela ytan på den inre skärmen för till exempel helskärmsläsning eller en film kan du dela upp skärmen för upp till tre appar som körs parallellt.   

Samsung Inifinity Flex Display - gränssnittet med flera appar på den stora skärmen