Matvarumärken frånvarande

Här är svenskarnas favorit-matappar

Ett par nykomlingar lyckas ta sig in i topp-tio, där tungviktare dominerar.

Publicerad Uppdaterad

ICA Handla är svenskarnas favorit-matapp i App Store, visar Mobile Institutes granskning av Priori Datas appnedladdningssiffror för februari 2015. Inte nog med att appen toppar nedladdningslistan i februari, den var på andra plats redan för sex månader sedan. Under tiden har ICA Handla lagt till nya funktioner, bland annat betalning. 

Utöver ICA Handla lyckas faktiskt även några andra appar hålla sig kvar i toppen. Dessa är Onlinepizza, Espresso House, Pinchos Restaurang, Sibylla, Systembolaget och Willys.

Men det är samtidigt långt ifrån hopplöst för nya appar att ta sig hela vägen till toppen. Lush, en app för cocktailrecept, återfinns på andra plats. För sex månader sedan fanns appen inte ens med bland de topp-250 mest nedladdade apparna. Detsamma gäller receptappen MyTaste, som landar en tionde plats i februari.

Intressant är även att alltfler ledande mat- och dryckappar inte bara handlar om att kunna få information och recept, utan om att kunna beställa och betala för mat. 

Att exempelvis Pinchos restaurang hamnar så högt upp är lite förvänsvärt i och med att kedjan än så länge bara har ett fåtal restauranger – men kedjan växer fort. Men med tanke på att alla bokningar och beställningar endast sker via appen måste varje kund ha den, vilket ökar antalet nerladdningar.

Var är matvarumärken?
Matvarumärken verkar inte ha hittat vägen till App Store. Bland topp-tio-appar hittar man endast Arla Köket. Appen har under de senaste sex månaderna faktiskt klättrat upp från 97:e platsen till 5:e platsen. Nestlés Nescafé hittar man på plats 31, Kelda på plats 55, och Barilla på plats 60. Dessa är de enda matvarumärken i topp-100-listan.

ICA Handla störst av matkedjorna
ICA Handla toppar som sagt listan och visar en stabil ledning. Under de senaste sex månader har samtidigt Willys glidit ned från tredje till åttonde plats. Systervarumärken och konkurrenterna hittar man dock ännu längre ner. Hemköp finns på 13:e plats och mat.se på 17:e plats.