Mobil önskar trevlig resa

Här köper du Iphone 5S redan idag

Till Sverige har inte nya Iphone kommit ännu, men vi ger dig här råden du behöver om du vill köpa telefonen i utlandet och ändå vara säker på att den fungerar i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Nya Iphone 5S och för den del även färgglada Iphone 5C lanserades av Apple den 10 september i år och sedan den 20 september finns telefonerna att köpa i elva länder, bland dem USA, Tyskland, Frankrike och i Storbritannien. Men inte i Sverige.

Har du en utlandsresa planerad kan du redan nu köpa hem en ny Iphone, men för att vara säker på vad du köper och att telefonen fungerar fullt ut i Sverige finns det några saker du bör tänka på. En stor fördel med de nya modellerna jämfört med tidigare är att de har stöd för alla de frekvensband som används för 4G i Sverige. Det förutsätter dock att du väljer rätt modell, för det är inte samma Iphone 5S som säljs i alla länder där den finns tillgänglig.

Först och främst ska man se till att köpa en telefon som inte är operatörslåst och enklast gör man nog det genom att gå direkt till en Apple Store. Det är också viktigt att se till att köpa gsm-versionen och inte den cdma-version anpassad för operatören Verizon som säljs i USA.

Det finns fem olika versioner av Iphone 5s, alla med olika modellnummer och olika stöd för 4g-frekvenser. Bland de länder som redan idag har Iphone 5S till försäljning ska man undvika USA och Japan, eftersom de modellerna inte stödjer de 4G-frekvenser vi är ute efter här i Sverige.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland förstavalet

De tre EU-länder som säljer telefonen redan idag saluför Iphone 5S med modellnummer A1457 och den har stöd för 800-bandet som Tre och Telia använder, 900-bandet (Tele2 och Telenor), 1800-bandet som även Iphone 5 stödjer, men som har mycket begränsad täckning i Sverige (endast Tele 2 och Telenor). Den har även stöd för 2600-bandet som alla svenska operatörer använder.

Även modellen A1530 av Iphone 5S som säljs i Australien, Hong Kong, Korea, Nya Zeeland och Singapore har det frekvensstöd som krävs för svenskt 4G. Denna modell stödjer även operatören Tres TDD-band på 2600 Mhz.

Andra saker att tänka på

Utöver 4G och frekvenser får du givetvis räkna med att laddaren när du köper en telefon utomlands inte kommer att passa i svenska eluttag. Tyskland och Frankrike är dock undantag och har samma uttag som vi använder i Sverige. Enklast när det gäller garanti och liknande är också att köpa från ett annat EU-land. Då ska du kunna hantera reparationer och garantiärenden i en svensk Apple Store när telefonen väl kommit hit.