1
1
https://www.mobil.se/nyheter/harmony-os-blir-huaweis-strategi-for-kommande-smartphones
569196
Nyheter
falskt
Långsiktig process att lämna Android

Harmony OS blir Huaweis strategi för kommande smartphones

Under gårdagen presenterade Huawei och dess chef Richard Yu sitt Harmony OS 2.0, baserat på öppen källkod och med planen att driva såväl smartphones som många andra kommande enheter.

Huawei har drabbats hårt av den amerikanska blockaden, genom att man inte längre får ge användarna tillgång till Google Play-butiken men även genom att möjligheterna att köpa in komponenter till sin mobiltillverkning begränsats. Att Huawei därför inte ser Android som en långsiktig strategi är ju naturligt.

Harmony OS

Huawei lanserade Harmony OS redan för ett år sedan, som ett operativsystem för en lång rad olika typer av enheter. Vi på Mobil har själva testat systemet i en smart TV från Honor, den som blev den första enheten med Harmony OS. Det var dock först igår den 10 september som Huaweichefen Richard Yu officiellt bekräftade att Harmony OS görs tillgängligt för utvecklare med stöd även för att göra appar till smartphones. Sedan tidigare har det bekräftats att Harmony OS är klart för till exempel wearables, bilar och så klart då teveapparater som jag nämnde.

Utvecklarkit för att göra appar till smartphones med Harmony OS kommer Huawei göra tillgängligt i december i år och under presentationen igår så sade Richard Yu att vi därmed “kanske får se smartphones baserade på Harmony OS under nästa år”, 2021 alltså.  

Harmony OS är altså ett eget system skiljt från befintliga, men i en intervju med Mobil redan i september 2019 bekräftade Richard Yu att Android-appar trots det kan köras utan problem på Harmony OS och det är uppgifter som Sofia Björnerfors, pr-ansvarig på Huawei bekräftar gäller även idag.

– Appar som har integrerats med Huawei Mobile Services och är tillgängliga i App Gallery kommer att ha en smidig övergång till Harmony OS-enheter, säger hon. 

Inte bara prylar från Huawei själva

Sedan tidigare använder Huawei Android såväl på den kinesiska marknaden som på andra marknader. Nu går man dock steg för steg över till Harmony OS. Huawei är dock inte den enda tillverkaren som kan tillverka enheter som kör Harmony OS. Tvärtom var Richard Yu öppen med att Huawei verkar för att skapa ett större ekosystem och att det innebär att man erbjuder och hoppas att många fler tillverkare ska släppa enheter och olika typer, enheter som då drivs av Harmony OS. Operativsystemet Harmony OS ska också göra det enkelt för utvecklare att göra en app som sedan kan användas på olika enheter med olika skärmstorlekar och skilda egenskaper utan att göra en app för varje enhet.

Huaweis nuvarande utbud av telefoner påverkas dock egentligen inte av att Harmony OS nu utvecklas men Huawei står fast vid att nuvarande produkter även framöver kan användas som vanligt och fortsatt kommer att få systemuppdateringar av mjukvara.

Huawei presenterade under gårdagen en tidplan för utvecklingen av Harmony OS och där utökas stödet för olika typer av enheter, med allt kraftfullare hårdvara. Till exempel införs under oktober 2021 stöd för enheter med över 4 GB arbetsminne. Tidsplanen visar alltså att Huawei räknar med att det kommer ta tid att få telefoner med Harmony OS ute på marknaden, men möjligen är det i slutet av 2021 som vi kan vänta oss de första telefonerna med operativsystemet. Det är givetvis även möjligt att vi innan dess får se flera telefoner baserade på Android och App Gallery, precis som i dagens telefoner.

Ämnen