Egen 10nm

Helio X30 ska konkurrera med de bästa

Mediatek är redo att konkurrera med Qualcomm i prestandakriget med Helio X30.

Publicerad Uppdaterad

Först och främst kan det nämnas att Mediateks nya systemchip Helio X30 tillverkas med 10 nanometersteknik. Mindre betyder bättre i de här fallen, då strömförbrukning och värmeutveckling blir mindre. Men det som är intressant är att chippet inte tillverkas i Samsungs fabriker, som hittills mer eller mindre haft monopol på det hela. Bara det gör X30 intressant, eftersom Samsung nu får konkurrens. Istället är det TSMC som fått igång sin produktion med tekniken.

Topprestanda
Vad vi hittar i chippet är inte fy skam heller. Tio processorkärnor, två A73 på 2,5 gigahertz, fyra A53 på 2,2 och ytterligare fyra A53 på 1,9. Det ska ge såväl enklare som mer avancerad användning den skjuts och batterieffektiviets som krävs.

Helio X30 hoppar även över ARM:s grafikkrets Mali till förmån för PowerVR och deras 7XTP-MT4. Specifikationsnördar känner säkert igen den, då det är en variant av det grafikchip som sitter i Iphone 7. Till det finns även stöd för LPDDR4 och möjligheten att skyffla data i 29,9 gigabyte per sekund.

Jämför vi med Qualcomms Snapdragon 835 är det främst på datasidan man kortar ner det hela. här pratar vi hastigheter på 450 megabit per sekund ner, medan Qualcomm drar till med en gigabit. Vi lär även se vissa skillnader mellan grafik och processor, då Qualcomms kör sina egna lösningar där, men likheterna finns där.

Vad som är mer intressant är Mediateks prisbild, som brukar vara lägre än Qualcomm och därmed blir telefonerna billigare. Om chippet kan leta sig utanför de traditionellt kinesiska tillverkare som brukar använda det kan vi få se en rejäl pris/prestandamatch under 2017.