Apples årliga utvecklarmässa

Hetaste ryktena inför WWDC 2013

På måndag är det dags för Apples årliga utveckarmässa WWDC. Mobil har sammanfattat de hetaste inför-ryktena.

Publicerad Uppdaterad

Av tradition har WWDC - eller Worldwide Developers Conference som hela namnet lyder - varit eventet där Apple visat upp nya versioner av sitt mobila operativsystem Ios. Inför årets mässa har det varit ovanligt många rykten om den kommande Ios-versionen, och detta av en anledning: Jonathan Ive. 

Ive har blivit internationellt känd för sin design av exempelvis Apples Imac och Ipad. Hans titel är senior vice president för p>den kritiserade lanseringen av Apple Maps, fick erfarne "Jony" Ive övergripande ansvar för Ios.

Tidigt i våras börjades det ryktas om att Ive kommer att ge Ios 7 en helt ny, mer modern och "platt" design. Det här skulle innebära ett stort kliv från dagens design, kallad "skeumorphism". Kortfattat innebär begreppet att man försöker efterlikna verkliga saker som exempelvis bandspelare, anteckningsblock och läderomslag i designen - något Apple nu uppges vara på väg bort från.

Ett exempel på detta är uppgifter om att Kompass-appens mahoganyträ-textur ska ersättas av en betydligt enklare vit kompass som ligger mot svart bakgrund. Svarta, vita och grå/silverfärgade texturer ska vara övergripande för Ios 7, uppger sajten 9to5mac.

Det talas också om att Ios-ikonerna ska få en mer enhetlig design när ränder, ramar och andra visuella effekter tas bort.

Stöd för Flickr och Vimeo

Det finns också rykten om att Ios 7 ska få inbyggt stöd för uppladdning av bilder till Flickr och videoklipp till Vimeo. För att kunna använda funktionen ska användarna behöva logga in till tjänsterna via Inställningsmeny, på samma sätt som man idag gör för Twitter- och Facebook..

Annan förhandsinformation gör gällande att Apple experimenterar med en AirDrop-funktion för Ios. Med AirDrop kan två Mac-användare i närheten skicka filer till varandra. Källor hävdar att Ios-motsvarigheten av AirDrop ska påminns en hel om "Beam" för Iphoto-appen, som gör det möjligt att skicka bilder mellan två enheter som har appen igång. Apple sägs vilja göra det möjligt att skicka filer via AirDrop utan att användarna ska behöva vara uppkopplade till wifi.

Foto: 9to5mac.

Kamerafilter direkt i Ios7

Sedan flera månader tillbaka ska Apple ha testat olika varianter av en kameraapp med ny design och inbyggda kamerafilter liknade de som den oförändrade versionen av storkonkurrenten Android haft sedan tillgång till i sin kameraapp sedan en tid tillbaka. Men enligt uppgifter ska vissa av Apples toppchefer inte vara särskilt förtjusta i funktionen, vilket gör det mindre troligt att den dyker upp i den slutgiltiga versionen av den nya mjukvaran.

Andra förbättringar och släpp

Ett annat intressant rykte berör en ny teknik som ska göra möjligt att påverka objekt på skärmen baserat hur man vrider på enheten. En tänkbar implementation av detta skulle kunna vara att en app-ikon förändras beroende på vinkeln man håller Ipaden i.

Det talas om också att Ios 7 skulle kunna innebära att många fler gränssnitt för program öppnas upp för utvecklare. Det skulle göra det möjligt att bygga ut tredjepartsappar med funktioner som vi tidigare inte har kunnat se.

Mer troligt är dock att Ios 7  kommer att innehålla förbättringar av mjukvaran när det gäller Apple Maps, ICloud och Siri. När det gäller Maps och Siri har det talats om en eventuellt möjlighet att integrera programmen med mjukvaran i moderna bilar. En sådan integration skulle göra det möjligt att exempelvis spegla Maps från din Iphone-skärm till den skärm som sitter i bilens panel. 

Skiss som visar hur Notiscenter skulle kunna se ut i Ios 7. Illustration: Michael Steeber.

När tror vi att Ios 7 kommer att släppa då? Om vi ser till de två senaste släpen - Ios 5 och Ios 6 - har dessa skett i oktober, respektive september. Det har förekommit rykten om att Ios 7-släppet ska bli försenat, men en kvalificerad gissning är att Ios 7 dyker upp i september.

WWDC 2013 inleds som sagt på måndag 10 juni, och mobil.se kommer självklart att rapportera om de senaste nyheterna när mässan har inletts.

Källa

Apple Worldwide Developers Conference pågår mellan 10 och 14 juni. Mässan kommer att äga rum i Moscone Center i San Francisco. 

Apple had släppt en officiell WWDC 2013-app där man bland annat kan ta del av video från de olika sessionerna från mässan, favoritmärkera särskilda punkter på schemat och ge feedback på talare direkt i appen.

Appen går att ladda ned via App Store, och är gratis.