IFA 2019

Huawei-chefen Richard Yu till Mobil: Harmony OS är redo för smartphones

Huaweis egna operativsystem Harmony OS är redo för smartphones, men Huawei väljer att vänta.

Publicerad Uppdaterad

Det var inte oväntat att intervjun med Huawei-chefen Richard Yu skulle glida in på ämnet med den amerikanska blockaden av bolaget. Kirin 990 som är det systemchip med 5G som Huawei idag lanserat och som ska sitta i Mate 30 baseras fortfarande på ARM-teknik som berörs av amerikanska blockaden.

– Vi vill fortsätta att använda Android och kommer att göra det om vi tillåts. Samtidigt tittar vi internt på alternativ. Även när det gäller systemchippen säger sig Richard Yu föredra att fortsätta använda ARM-teknik i systemchippen, men tillägger samtidigt att om det inte är möjligt så är man redo att tillverka chipp på egen hand.

Lösningar på problemet med blockaden

För Mate 30 som lanseras den 19 september är det Android som gäller och på frågan om när den första telefonen med Harmony OS kommer säger Richard Yu att det skulle kunna bli Huawei P40, men då alltså bara om man tvingas till det. När det gäller hur släppet av Mate 30 rent praktiskt ska fungera så tillåter sig Richard Yu att diskutera det. Om USA inte tar bort sin blockad kan Huawei inte använda Googles appar och tjänster, men kan fortfarande använda open source-versionen av Android. Ett möjligt alternativ då är att låta användarna själva ladda ner övrig mjukvara. Samma lösning nämner Richard Yu för datorer. Att man skulle kunna sälja datorer med Linux installerat och sedan låta användarna köpa och ladda in Windows på egen hand, och då på ett enkelt sätt som inte ska innebära problem. 

Det är alltså först på längre sikt som Harmony OS skulle kunna vara ett alternativ. Då måste Huawei själva erbjuda de tjänster som efterfrågas, men Richard Yu bekräftar att Android-appar kan köras utan problem på Harmony OS. Han medger visserligen att man kan behöva in inkörningsperiod, men apputbud, även lokala specialiserade appar, säger han inte ska vara några problem. 

”Politikerna gör galna saker”

Under intervjun kommer handelskonflikten med USA upp flera gånger och Richard Yu berättar att han de senaste månaderna fokuserat framförallt på 5G och att göra det kommersiellt klart, men att mycket tid gått åt även för embargot.

– Politikerna gör galna saker, det är svårt att förstå varför, säger han och menar att Huawei är ett globalt företag som råkar ha sitt huvudkontor i Kina.

En befintlig produkt som Richard Yu tydligt visar att han gillar är den vikbara Mate X som ligger framför honom på bordet under hela intervjun. Den lanserades i våras, men har fått framskjuten säljstart.

– Kanske börjar vi sälja den nästa månad, i oktober, säger Richard Yu.

Hela intervjun som video (tyvärr med dåligt ljud) här:

Han berättar vidare att man fortfarande för diskussioner internt och produkten i sig är klar för lansering. Anledningen till att man väntar är att man fortfarande vill ge apputvecklare mer tid att anpassa sina appar bättre för att dra nytta av det unika formatet. 

I intervju är även 5G, som ju Mate X är utrustad med, ett återkommande ämne. 

–I Kina är 5G redan nu en viktig faktor när du väljer telefon, men Europa ligger lite efter, säger Richard Yu. Han tror att det är först nästa år som 5G blir viktigt här när du väljer ny telefon.