Gör prestandaläget tillgängligt för användaren

Huawei erbjuder lösning på benchmarkbråk

Flera Huaweimobiler har strukits från 3DMark efter att företaget bakom prestandatestet anser att tillverkaren fuskar. Man har nu slutit en överenskommelse som ger användarna möjlighet att själv styra prestandaläget.

Publicerad Uppdaterad

Prestandatester är ofta ett trubbigt mått på användarupplevelsen av en telefon, men de tillmäts tillräckligt mycket vikt för att vissa tillverkare ska frestas att fuska i dem. Det går till så att telefonen tillsätter mer resurser än vad som normalt är tillgängliga när den känner igen att en benchmarkapp körs. Det kan handla om att överklocka processorn eller att ignorera de signaler om överhettning som annars resulterar i att processorns klockfrekvens sänks för att minska värmeutvecklingen.

Senast i raden att anklagas för fusk är Huawei. Sajten Anandtech kunde konstatera att telefonerna Huawei P20, P20 Pro, Nova 3 och Honor Play fick högre värden än de borde i prestandatestet 3DMark. Företaget UL som ligger bakom prestandatestet kunde sedan bekräfta detta. Om man använde en intern version av 3DMark som Huaweis telefoner inte kände igen som det vanligt förekommande prestandatestet fick man märkbart blygsammare resultat. I Nova 3:s fall så mycket som ett tapp med hälften i prestanda. På grund av detta har UL strukit de fyra telefonerna från sin offentliga benchmarkdatabas.

Huawei förnekar inte att så är fallet, utan hävdar att det rör sig om ett särskilt prestandaläge som används för att särskilt krävande appar ska flyta på bra där man lägger mer kraft till processorn på bekostnad av värmeutveckling och batteritid, och 3DMark är en av dem. Huawei och UL har sedan dess fört diskussioner. Huawei säger sig vilja vara med och utveckla öppna standarder för hur benchmarktester ska fungera. UL vänder sig mot att Huaweis prestandaläge går igång godtyckligt från användarens sida, men om användaren själv har möjlighet att slå av och på prestandaläget kan de respektera resultaten av prestandatesterna.

Detta har nu också Huawei gått med på, och i deras nästa version av sitt användargränssnitt EMUI 9.0 kommer det att finnas en av/påknapp för prestandaläget bland inställningarna. När den versionen gått ut kommer UL också att återlista de fyra Huaweitelefonerna i sin prestandatestdatabas. Resultatet av bråket blir alltså mer kontroll för användaren över prestandan i Huaweis telefoner.

Källa