1
1
https://www.mobil.se/nyheter/huawei-far-sallskap-aven-dji-och-smic-hamnar-pa-usas-svarta-lista
569709
Nyheter
falskt
Fler får handelsförbud

Huawei får sällskap: Även DJI och SMIC hamnar på USA:s svarta lista

USA:s svarta lista, den så kallade entity-list har fått två nya företagsnamn, DJI och SMIC. DJI menar dock att de fortfarande kan sälja sina produkter i USA.

Som en omvänd, för tidig julklapp har USA utökat antalet företag på sin så kallade entity-list. Det vill säga de företag som amerikanska företag inte får handla med. Sedan tidigare står ju Huawei på den listan och det har lett till en hel del svårigheter för dem, bland annat har de inte kunnat använda Googles tjänster vilket har motiverat dem att skynda på utvecklingen av en egen appbutik och eget OS (Harmony OS). Att hamna på USAs entita-list har varit ett hårt slag för Huawei som har orsakat ett rejält tapp i försäljning.

De två nya företagen som hamnat på listan är SMIC, den största kinesiska chiptillverkaren. Det har länge ryktats om att de skulle stå på tur för att hamna på listan. SMIC sägs ha nära band till den kinesiska regeringen, vilket sägs vara skälet till att de hamnat på listan. SMIC är också Huaweis bästa alternativ nu när de inte kan handla av Qualcomm eller ARM för kommande modeller. Hur det här kommer att påverka Huawei återstår att se. 

Det andra företaget som fått sitt namn på listan är drönartillverkaren DJI. Då det hade ryktats om att de skulle hamna på listan har företaget förberett sig för detta och menar att amerikanska konsumenter fortfarande kommer att kunna handla deras produkter. Det här skiljer sig från Huawei som frivilligt lämnade den amerikanska marknaden innan de blev tvingade. Huruvida DJI faktiskt kommer att kunna sälja sina produkter till amerikanska konsumenter är inte helt klart, så grunden för deras eget uttalande om saken är oklart. 

Om eller hur det kommer att påverka deras tillverkning och utveckling är ännu oklart. 

Att DJI hamnar på listan är inte så förvånande, den amerikanska regeringen har gjort flera åtgärder där de har pekats ut som en säkerhetsrisk. Men orsaken till att de hamnar på listan är inte lika tydlig som för ZTE och Huawei, det vill säga att de enligt USA skulle möjliggöra kinesisk övervakning. Man anför istället argument som pekar på att möjliggöra brott mot mänskliga rättigheter. DJI vänder sig naturligtvis emot detta.

Källa