1
1
https://www.mobil.se/nyheter/huawei-gor-utokad-satsning-pa-mjukvara-molntjanster-och-bilar
570284
Nyheter
falskt
Nytt sikte

Huawei gör utökad satsning på mjukvara, molntjänster och bilar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/huawei-baic-arcfox-polar-s-img-2.jpeg?itok=4Yc-8fu9', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/huawei-baic-arcfox-polar-s-img-2.jpeg?itok=semHiGFU', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/huawei-baic-arcfox-polar-s-img-2.jpeg', w: 1280, h: 882, title: ' ' },]
Den kinesiska teknikjätten Huawei har rapporterat om att de kommer att satsa mer resurser på mjukvaruområden framöver, bland annat har en bil lanserats med deras teknik.

Huawei har gått ut med att de kommer att lägga allt mer fokus på mjukvaruutveckling framöver. Det här är ett resultat av att deras hårdvarusida har fått sig ett par rejäla smällar på grund av de amerikanska sanktionerna mot företaget. De har även stött på problem på andra ställen, till exempel med 5G-utbyggnaden i Sverige. 

Sanktionerna har dels påverkat försäljningen, men också deras förmåga att producera nya produkter. Detta eftersom de har fått svårt att få tag i komponenter till sina telefoner på grund av att många tillverkare antingen har kopplingar till USA eller använder produkter tillverkade av amerikanska bolag. 

Ett resultat av deras nya inriktning är en bil som lanserades av Arcfox, en biltillverkare som ägs av den kinesiska Baic-gruppen, en fordonstillverkare som i sin tur ägs av Pekings delstatsregering. Den nya bilen har teknik framtagen av Huawei och bilen är dessutom utrustad med Harmony OS, Huaweis egna operativsystem. 

Bilindustrin kommer således att vara ett av Huweis nya fokusområden, där målsättningen är att ta fram tekniken i bilarna med funktioner som bland annat självstyrning. Huawei har också lanserat nya molntjänster som ser ut att vara inriktade på att konkurrera med den nuvarande marknadsledaren i Kina, Alibaba. Ett företag vars grundare och tidigare VD, Jack Ma, har hamnat lite på kant med Kinas ledning. 

En av anledningarna till att Huawei väljer att satsa mer på mjukvara kan vara att den sektorn kan vara svårare för andra länders regeringar att införa sanktioner emot. Företaget kan därför bli mer skyddat från politiska utspel framöver.