https://www.mobil.se/nyheter/huawei-har-lanserat-mate-9
562285
Nyheter
Flaggskeppens flaggskepp

Huawei har lanserat Mate 9

Den senaste toppmodellen Mate 9 från den kinesiska tillverkaren har ”extra allt” och marknadsförs mot kunder som vill ha ut det mesta ur en mobiltelefon.

Mate 9 positioneras strax ovanför P9-serien och blir därmed herre på täppan i Huaweis mobilsortiment. Den har en 5,9 tums 2,5 D IPS LCD-skärm med 1920 x 1080 i upplösning, Huaweis snabbaste och senaste systemchipp - Kirin 960 med en åttakärning processor klockad till 2,4 gigahertz, en Mali-G71 MP8 GPU-grafikprocessor, fingeravtrycksläsare samt dubbla bakre kameror med Leica-stämpel. Den ena kameran är monokrom och har 20 megapixlar och den andra, som tar färgbilder, har 12 megapixlar. Selfiekameran är en 8-megapixelvariant, arbetsminnet är på 4 gigabyte, lagringsminnet är 64 gigabyte, det finns plats för två simkort, micro sd-kort och i botten finner man en usb typ C för laddning och dataöverföring.

Huawei hävdar att det nya Kirin-chipsetet är det första i världen som kan skryta med ARM Cortex-A73/A53 åttakärniga processor samt Mali G71 åttakärniga grafikprocessor, och att kombinationen resulterar i den bästa flerkärniga prestandan samtidigt som stömförbrukningen är reducerad med 15 procent. Vad Huawei jämför med framgår inte, men vi får gissa att det handlar om den föregående generationen. Ytterligare ett något diffust skrytobjekt är att Huawei hävdar att enhetens 4000 mAh-batteri kan ge "en hel dags användning" på endast en 20 minuters laddning. Den nya snabbladdningen ska även medföra en 50 procentig förbättring jämfört med föregående generation. Som exempel säger företaget att 10 minuters laddning ska räcka till att kunna se två hela filmer, samtidigt som Huawei inte nämner om filmerna är Dansar med Vargar och 2001 eller Ice Age och Lola Rennt. Vi kan väl gissa att de där 10 minuternas laddning räcker till någonstans kring 4 timmars videouppspelning.

Mobilen mäter 156,9 x 78,9 x 7,9 millimeter och väger 190 gram. Huawei har även en variant för den som vill ha en mindre mobil men med ännu mer prestanda. Den har det inte helt smidiga namnet Porsche Design Mate 9, mäter 152 x 75 x 7,5 millimeter och väger 169 gram. Övriga skillnader är att skärmen, som är en Amoled-variant, är 5,5 tum med en upplösning på 2560 x 1440, arbetsminnet är på 6 gigabyte och lagringminnet är på hela 256 gigabyte. Men den kanske mest väsentliga skillnaden är priset. Standard Mate 9 kostar 699 Euro (cirka 6920 kronor), den Porsche-döpta versionen kostar 1395 Euro (cirka 13820 kronor)! För det priset borde man nästan få en sportbil på köpet.

Huawei Mate 9 lanseras nu i tolv länder, bland annat Kina, Frankrike, Tyskland, Japan och Saudiarabien. Några planer för en svensk lansering finns inte i dagsläget, men Huawei nämner lanseringsländerna som en del i "den första lanseringsvågen" så fler länder lär tillkomma inom kort.

I en kommentar til Mobil ger Peter Lundkvist som är marknadschef på Huawei Sverige förhandsinfromation om en kommande produkt som till skillnad från Mate 9 är aktuell för Sverige.
– Vi lanserar inte Mate 9 eller Mate 9 Porsche på den nordiska marknaden. Utan att säga för mycket kommer vi under denna månad att återkomma med information om en mycket spännande och prioriterad produkt i Norden som vi tror kommer att uppskattas av svenska konsumenter, säger han.

Ämnen