Youtube? Blockad? Google Maps? Netflix?

Huawei hoppas på Googleappar i Appgallery – även andra amerikanska appar

Den som saknar Googles appar i sin nya Android ska inte sluta hoppas.

Publicerad Uppdaterad

Huawei fyller som bäst sin egna appbutik med nya appar inför den svenska säljstarten för flaggskeppen P40, P40 Pro och den vikbara Huawei Mate XS. De här telefonerna liksom andra från Huawei framöver saknar tillgång till Googles appar och appbutiken Google Play. I dagsläget finns det dock kryphål som trots detta låter dig installera Google Play, vilket vi berättade i vårt test av P40 Pro

Utbudet idag i Appgallery

Redan idag kan man i svenska Huawei Appgallery hitta appar som Microsoft Office, Snapchat, Tinder, Amazon och andra populära appar från amerikanska bolag. Andra populära appar från amerikanska bolag, som Instagram, Netflix och Facebook saknas.

När det gäller just Facebook levererades Huaweis telefoner tidigare med Facebook förinstallerat, en vana som upphörde i juni 2019 när Facebook med den amerikanska blockaden som argument slutade med detta. Idag kan du dock ladda ner såväl Facebook-appen som Facebook Messenger Lite och Whatsapp direkt från de bolagens hemsidor som rena programfiler direkt till Mate XS och P40-serien. Liksom givetvis till andra Android-telefoner. Instagram, som liksom Whatsapp ägs av Facebook har ännu inte gjort sin app tillgänglig på samma sätt. 

Huawei har hela tiden varit tydliga med att de helst skulle fortsatt använda Android och Googles fullständiga tjänsteutbud, men med den amerikanska blockaden har det varit omöjligt och Huawei har tvingats till alternativa lösningar. I en intervju med amerikanska CNBC introducerar Huaweis nuvarande vd Eric Xu idén att erbjuda även Googles appar i Huaweis appbutik.

– Vi hoppas att Googles tjänster kan finnas tillgängliga i vårt Appgallery precis som Googles tjänster idag finns tillgängliga i Apples Appstore, säger han till CNBC. 

Hur realistisk den här förhoppningen är återstår att se. CNBC har sökt Google för en kommentar men ännu inte fått något svar. Den amerikanska administrationen har givit Microsoft tillstånd att leverera mjukvara till Huawei via ett undantag, medan Google inte har fått samma möjlighet.

När det gäller populära svenska appar så hör Mobilt Bank ID och Swish till de mest högprofilerade apparna som bekräftats för Appgallery, men här finns redan till exempel även Dagens Nyheter, Storytel, Acast och flera appar för att hjälpa dig hitta rätt avgång i kollektivtrafiken.

Källa