Störst på smartphones

Huawei nu största tillverkare – gått om både Apple och Samsung

Enligt analysfirman Canalys har Huawei under det senaste kvartalet levererat fler smartphones än någon annan tillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Siffrorna från Canalys visar att det för första gången på nio år är en annan tillverkare än Apple eller Samsung som innehar förstaplatsen och kan titulera sig världens största smartphonetillverkare. Detta händer alltså när hela mobilbranschen och världen i stort går igenom en svår tid med anledning av Covid-19.

Smittan har slagit hårt mot många företag och trots att Huaweis leveranser minskat med fem procent jämfört med året inne så går man alltså om konkurrenterna som följdaktligen förlorat mer. 

Ras för Samsung

Under kvartalet skeppade Huawei totalt 55,8 miljoner enheter medan Samsung bara nådde upp i 53,7 miljoner smartphones. Det är en minskning med 30 procent jämfört med samma period året innan.

70 procent av de telefoner som Huawei säljer hamnar hos en kinesisk kund och medan försäljningen i Kina ökar för Huawei så minskar den i andra områden. På den kinesiska marknaden är dessutom blockaden som hindrar Huawei att anävnda Googles tjänster mindre kännbar eftersom dessa ändå blockerade i Kina.

Huawei har dragit nytta av sin starka ställning i Kina och tjänat på den ekonomiska återhämtning som skett där, medan Samsung har en mycket blygsam närvaro i just Kina och istället har sina huvudmarknader i länder där samhällen i stor utsträckning stängts ner för att hindra smittspridning. 

Källa