Endast kvalitetsappar utlovas

Huawei öppnar sin egen appbutik

Den kinesiska telefonjätten Huawei tillverkar förvisso Android-telefoner, och de flesta användare lär således plocka hem sina appar från Googles Playbutik. Men Huawei satsar trots det på en global utrullning av sin egen appbutik Appgallery.

Publicerad Uppdaterad

Varför i hela fridens namn skulle man som Android-tillverkare vilja ha en egen appbutik? Javars, det finns många hyfsat goda skäl. Man kan till exempel exponera appar ämnade för just sin hårdvara lite extra, och man kan presentera och moderera ett urval av de Android-appar från tredje part som man anser ger bäst användarupplevelse. Samsung gör det med Galaxy Apps, och Huawei har sedan en tid gjort det med sin butik Appgallery. Den senare har dock enbart varit tillgänglig för kinesiska användare där Googles Playbutik inte är tillgänglig, men i och med lanseringen av de nya P20-flaggskeppen blir det ändring på den saken. Butiks-appen finns installerad på P20-enheterna redan från start och blir globalt tillgänglig. 

Kräver Huawei-ID

Även användare med andra telefonmodeller kommer på sikt att få tillgång till appbutiken, men det dröjer till senare i år. Exakt när har man inte angivit, och det kan skilja sig åt en del beroende på telefonmodell och region. Någon gång under andra kvartalet ska hur som helst vara det som gäller. Huawei hävdar själva att Appgallery är något av en premiumbutik och påpekar att apparna har ett snittbetyg på 4,3 av 5. Den som vill kunna använda butiken måste registrera ett Huawei-ID för att kunna logga in och plocka hem appar. 

Inte övertygande

Den tid vi på Mobil kunnat se oss omkriong i butiken har vi inte imponerats av utbudet. Huawei själva har sagt att det i Google Play-butiken kan vara svårt att hitta appar och att Huaweis egen butik ska vara ett alternativ där man har ett kvalitativt urval snarare än ett stort antal appar.  Man kan visserligen räkna med att utbudet i butiken kommer att förbättras, men när vi idag tittar runt är det få unika appar av hög kvalitet som man hittar även om utbudet och urvalet de senaste dagarna förbättrats.

Källa