Släpps utan Googles tjänster

Huawei P40 och P40 Pro presenteras i Paris i mars

Huaweis konsumentdivisions-vd Richard Yu har avslöjat presentationsplanerna för nästa flaggskeppstelefon.

Publicerad Uppdaterad

Huawei brukar normalt sett visa upp sina nya flaggskeppstelefoner i P-serien vid ett större event i Europa framåt vårkanten. Till följd av den rådande situationen med den amerikanska svartlistningen och att man därmed inte kan tillhandahålla en fullfjädrad version av Android rustad med Googles alla tjänster, så kunde man kanske tro att P40 och P40 Pro-presentationen möjligen skulle bli ett undantag från den regeln. Men Richard Yu, som är vd för Huaweis konsumentdivision, har nu avslöjat att telefonen kommer att presenteras i Paris i mars. Han har även bekräftat att telefonen kommer att köra det Android 10-baserade gränssnittet EMUI 10, men med Huaweis mobiltjänster snarare än Googles. 

Kamerafokus som tidigare

Yu utlovar även en telefon som ska tänja på gränserna när det handlar om kameraprestandan. Dessutom hävdar han att det nya systemchipp som kommer att sitta i telefonen (sannolikt det Cortex A78-baserade Kirin 1020) kommer att vara något i hästväg. Med andra ord så tycks det vara ungefär samma förbättringar som står att finna på 2020 års modeller, som vi även sett vid tidigare lanseringar. Det finns förstås all anledning att vara skeptisk till att Huawei skulle lyckas skapa något större intresse i Europa för en telefon helt utan Googles tjänster, men Huawei hävdar att man trots allt kommer att fortsätta sälja telefonerna via sina klassiska kanaler, det vill säga butikskedjor och operatörer. Huawei har uppvaktat Android-utvecklarna intensivt för att locka dem att skapa versioner av de mest populära apparna avsedda för Huaweis egna appbutik.

Håller fast vid Android, trots allt

Tidigare har Richard Yu föreslagit att P40-serien skulle kunna vara premiär för telefoner med Huaweis eget operativsystem, men nu tycks man alltså hålla fast vid Android i open source-utförandet och komplettera med egna tjänster. På det sättet är uplägget detsamma som i den senaste flagskeppslanseringen Mate 30 Pro. Den telefonen släpptes nyligen till försäljning i Polen och erbjuder Android 10 med Huaweis egen appbutik, men utan till exempel Gmail, Google Maps, Google Foto, Youtube och Googles Play-butik för appar. Istället har Huawei sin egen webbläsare, sin egen appbutik Appgallery och egna molntjänster. 

Källa