Från telefoner till tv, bilar, klockor och mer

Huawei släpper Harmony OS 2.0 – ska fungera även för smartphones

Under sin utvecklarkonferens som nu pågår har Huawei just lanserat Harmony OS. Operativsystemet släpps nu till utvecklare och operativsystemet är vad som kallat ett distribuerat system.

Publicerad Uppdaterad

Upplevelsen ska för användaren kunna sträcka sig mellan olika enheter och själva prylarna ska enkelt kunna ansluta och samverka. För utvecklare som gör en app för Harmony OS ska utseendet anpassas automatiskt beroende på vilken enhet appen används, oavsett om det handlar om en smartphone, ett underhållningssystem i en bil, en teve eller en klocka. Huawei ser alltså inte Harmony OS som en direkt ersättare till dagens system för smartphones utan snarare som en ny form av system med andra fördelar. Appar som är anpassade till Android och dagens Huawei App Gallery ska enligt uppgift från Huawei vara enkla att anpassa även för den nya plattformen.

Vi har tidigare fått höra att Huawei under nästa år räknar med att släppa den första telefonen med Harmony OS. För utvecklare släpps idag utvecklarkit för Harmony OS 2.0 för bland annat klockor och för teveapparater. I december i år kommer motsvarande att släppas även för smartphones så att utvecklare kan börja utveckla appar för kommande smartphones med Harmony OS. 

Ett exempel på användningsområde som vi fick se var navigering med hjälp av såväl telefon som smart klocka. Går du eller åker bil kan du använda telefonen men cyklar du så får du istället instruktionerna via vibrationer i klockan.

Huawei hoppas att Harmony OS ska locka till sig många apputvecklare och från scen sade Richard Yu att Huawei hoppas bli en brygga mellan Kina och resten av världen. En förhoppnig var att kinesiska apputvecklare skapar något som kan bli ett nytt Tiktok, en lika framgångsrik app, samtidigt som Huawei vill vara en väg för utvecklare från andra länder att lyckas på den kinesiska marknaden. 

Huawei begränsar inte heller Harmony OS till egna enheter. Tanken är istället att Harmony OS och det ekosystem Huawei vill utveckla är öppet för såväl mjukvaruutvecklare som andra tillverkare av hårdvara. Det kan handla om allt från köksutrustning till bilar, mer elelr mindre allt som i framtiden kan kommunicera med andra enheter.