Huawei vs USA

Huawei stämmer amerikansk myndighet för att häva blockaden

Huawei har bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna för att återigen välkomnas på den amerikanska marknaden.

Publicerad Uppdaterad

I somras gjorde den amerikanska myndigheten FCC (Federal Communications Commission) ett officiellt uttalande om att Huawei och ZTE betraktades som säkerhetsrisker, uttalandet grundade sig på ett beslut som fattades året innan. Det betyder att amerikanska mobiloperatörer inte får använda statliga pengar för att köpa eller underhålla utrustning från företagen. I höstas beslutade FCC också att amerikanska företag som hade utrustning från Huawei eller ZTE behövde byta ut den. 

Det här försökte de två kinesiska tillverkarna överklaga direkt, men utan någon framgång. Nu har dock Huawei tagit till ännu hårdare tag för att få bukt på beslutet. De har nämligen stämt FCC och menar att de har överstigit sina juridiska befogenheter i och med det här beslutet. De menar i sin stämningsansökan att det är ett godtyckliga och nyckfullt beslut och att det inte stöds av några hållbara bevis. 

FCC å sin sida menar att beslutet vilade på ett flertal bevis som framlagts av både FCC och andra amerikanska säkerhetsmyndigheter. 

Den amerikanska myndigheten FCC kan liknas vid den svenska Post- och telestyrelsen men har mer långtgående juridiska befogenheter. 

Huruvida Huaweis stämning kommer att påverka läget återstår att se. Det kan dock konstateras att trots att Trump, som var den som lade grunden för besluten, inte längre sitter vid makten, så har inte den nya administrationen i USA visat några tecken på att lyfta besluten. 

Källa