https://www.mobil.se/nyheter/huawei-vill-bevisa-att-man-ar-en-palitlig-telekomjatte
566341
Nyheter
Lovar göra vad som helst

Huawei vill bevisa att man är en pålitlig telekomjätte

Rädslan för att Huaweis komponenter kan användas för spionage har gjort tillvaron allt mer tuff för den kinesiska telekomjätten, som nu säger sig vara villiga att göra näst intill vad som helst för att bevisa att man går att lita på.

Det är i en intervju med affärstidningen Financial Times som Huaweis Västeuropa-chef Vincent Peng nu säger att man är redo att göra ”vad som helst” för att visa att man är ett pålitligt företag, och att för att klargöra vilken roll man har i leverantörskedjan. Bland de åtgärder som diskuteras i intervjun nämns bland annat omstruktureringar av affärsverksamheten likväl som att bygga om både produkter och processer från grunden. Uttalandena kommer i kölvattnet av en tilltagande oro över spionage, något som gjort att myndigheter och företag på flera håll i världen valt att plocka bort komponenter från Huawei i sina system. 

Har trots allt tecknat flera 5G-kontrakt

Men även om Huaweis produkter inte får användas på flera håll i världen, och trots att operatörer som exempelvis brittiska BT väljer att plocka bort vissa Huawei-komponenter i sina nät, så har långt ifrån alla stängt dörren för den kinesiska jätten. Huawei har till exempel skrivit på 22 avtal rörande kommersiella 5G-nät med operatörer på olika håll i världen. Huruvida Pengs uttalanden kommer att ha någon effekt är högst osäkert, och vilken nivå av transparens som är nödvändig för att skepsisen mot Huawei ska släppa är svårt att avgöra i nuläget. 

Ämnen