Annons

Oro över USA:s embargo sannolikt orsaken

Huawei vill se fler utvecklare publicera appar i egna appbutiken

Huawei uppvaktar nu utvecklare i hela världen och ber dem publicera sina appar i bolagets egna appbutik App Gallery. Det är förstås USA:s svartlistning av Huawei som spökar i bakgrunden.

Publicerad Uppdaterad

Nej, Huawei skriver det inte rakt ut i sina meddelanden till utvecklarna, men att man nu plöstligt vädjar till dem om att publicera sin appar i den egna appbutiken App Gallery är med mycket stor sannolikt en direkt följd av oron kring att man i framtiden inte längre ska få tillgång till Playbutiken. Det kan nämligen mycket väl bli resultatet av den amerikanska regeringens svartlistning av företaget. Huawei trycker i sitt meddelande på att man via App Gallery når hela 350 miljoner sålda enheter. Dessutom erbjuder man kostnadsfri anslutning och support. 

En intressant aspekt av det hela är onekligen att det indikerar att Huaweis egna operativsystem – som man förberett i händelse av att man inte längre kan använda sig av Android – tycks vara Androidbaserat. I dagsläget finns många utvecklare redan med sina appar i App Gallery, men det handlar huvudsakligen om kinesiska utvecklare och appar som är ämnade specifikt för den kinesiska marknaden. Värt att lägga till i sammanhanget är att många av de mest populära apparna i Google Play idag kommer från  apputvecklare hemmahörande i USA och de apparna är naturtligtvis inte aktuella för Huaweis butik med tanke på blockaden. Hit hör till exempel Snapchat, Whatsapp, Netflix och många Google-appar, som till exempel Google Home-appen. Facebook är för tillfället endast på plats 123 på listan över de mest nedladdade Android-apparna, men det kan ju bland annat bero på att många telefoner har appen förinstallerad, något som Huawei för övrigt inte längre får göra. 

Källa