https://www.mobil.se/nyheter/huaweis-ambiti-sa-androidplattor
564867
Nyheter
Huawei Mediapad M5

Huaweis ambitiösa Androidplattor

Med dockningsbart tangentbord för skrivbordsläge med fönster är Huaweis nya surfplattor i Mediapad M5-serien ovanligt påkostade.

Surfplattorna är inte längre en boomande framtidsmarknad, och som konsekvens därav har Android-surfplattorna tenderat att vara budgetlösningar där man sparat på det mesta för att få ihop en Androidenhet med stor skärm och acceptabel prestanda. Därför är det trevligt när Huawei nu gör en serie surfplattor som vågar vara lite mer ambitiösa, dessutom utan att vara svindyra.

Mediapad M5 kommer i flera storlekar och med olika konfigurationer, men för Sverige är det varianten med 10,8-tumsskärm som är aktuell, med eller utan simkortsplats för 4G-anslutning. Skärmen har upplösningen 2560 x 1600 pixel, med rundslipade hörn. Plattan drivs av chipsetet Kirin 960, detsamma som sitter i Huaweis mobiltelefon P10. Den variant som säljs i Sverige har 64 GB lagringsutrymme och 4 GB arbetsminne, och systemet är Android 8.0 med Huaweis användargränssnitt Emui 8.0 ovanpå. Batteriet är på 7500 mAh.

Förutom den högupplösta skärmen har plattan fyra högtalare utvecklade av Harman Kardon som ska ge 3D-ljud, vilket borde göra plattan till ett utmärkt alternativ för filmtittande. Dessutom har plattan ett ambitiöst desktopläge där appar kan visas i fönster och man kan växla mellan dem med ett aktivitetsfält. Det här gör sig förstås bäst tillsammans med tangentbord, och Huawei har ett sådant som säljs separat. Man har även en pekpenna som tillbehör, med 4000 nivåers tryckkänslighet.

Huawei Mediapad M5 10.8 börjar säljas i Sverige i andra halvan av mars, och kostar då 4500 kronor i wifi-version och 5000 kronor med 4g. Säljstart och pris för pekpenna och tangenbord är ännu ej fastslaget.

Källa