Annons

Förutsättning för nya telefoner

Huaweis ersättare till Googles tjänster kan släppas nästa vecka

När Huawei inte längre får använda Googles tjänster och appbutiken Google Play krävs ett alternativ. Det kan vi se mer av nästa vecka.

Publicerad Uppdaterad

På grund av den amerikanska svartlistningen av Huawei så får bolaget inte använda Google Play och Googles egna appar i kommande telefoner. Därför utvecklar Huawei för fullt det man kallar Huawei Mobile Services som inkluderar den egna appbutiken App Gallery, samt stöd så att appar från utvecklare kan använda in app-köp, positionering och andra funktioner som idag tillhandahålls av Google och deras Google Play Services.

Startskott nästa vecka

En försmak av detta har vi redan fått i Huawei Mate 30 som dock inte släppts i Sverige ännu, men nu sägs i kinesiska medier att nästa vecka kan innebära det officiella startskottet för Huaweis egen mjukvara på den europeiska marknaden. Den egenutvecklade mjukvaran är en förutsättning för att Huawei och systervarumärket Honor ska kunna släppa helt nya telefonmodeller.

Enligt uppgifterna så kommer Honor på måndag, samma dag som även Huawei har en lansering, att släppa Honor V30 och V30 Pro. Det är telefoner som redan är släppta i Kina, men som nu alltså sägs komma till den europeiska marknaden och då med Huaweis eget Huawei Mobile Services.

Fylls på med appar

Sedan tidigare har Huawei i Sverige meddelat att Mobilt BankID ska komma till den egna appbutiken och den finns mycket riktigt nu för nedladdning. Bland andra nya appar finns till exempel Tinder, Viber, Tiktok, Snapchat, Mitt3 och Dagens Nyheter. Utöver att locka fler av de populäraste apparna till Appgallery arbetar Huawei med ersättare till Googleappar man inte längre har tillgång till. Dit räknas till exempel Gmail och Google Maps. Just när det gäller Google Maps har Huawei tillkännagivit ett samarbete med Tomtom för att skapa en kart- och navigeringsapp som kan ta plats i Huaweis kommande telefoner. Kanske får vi se exempel på detta redan nästa vecka.

Från Huaweis egen sida kan vi vänta oss en ny vikbar telefon som rimligen också då använder Huawei Mobile Services och krattar manegen mjukvarumässigt för kommande Huawei P40 och P40 Pro i mars.