https://www.mobil.se/nyheter/huaweis-forsta-telefoner-med-egna-operativsystemet-vantas-i-oktober
567148
Nyheter
Uppgifter från flera källor

Huaweis första telefoner med egna operativsystemet väntas i oktober

Det är ingen hemlighet att Huawei har ett eget mobilt operativsystem under utveckling, som man ska kunna använda sig av i händelse av att Androidembargot blir bestående. Och nu kommer uppgifter från flera olika källor i Kina om att de första enheterna med det egna operativsystemet kan släppas så snart som i oktober.

Igår kom uppgifter om att Huawei har varumärkesskyddat namnet ”Hongmeng OS” på flera håll i världen, en tydlig indikation på att man nu förbereder sig för ett långdraget USA-embargo, som bland annat innebär att man inte längre kommer att ha tillgång till Android (annat än en open source-variant av operativsystemet). Hongmeng OS har varit under utveckling sedan 2012, då Huawei har varit fullt medvetna vilka konsekvenser det skulle kunna få om man av någon anledning förhindras att använda sig av Android. Det råder dock delade meningar kring hur pass färdigt operativsystemet verkligen är, liksom hur det är beskaffat. En indikation på att det handlar om ett Android-kompatibelt operativsystem kom dock häromdagen, då Huawei vädjade till flera utvecklare om att publicera sina appar i Huaweis egna appbutik App Gallery. Och nu sägs de första telefonerna med Hongmeng OS vara på gång redan i höst. 

Sannolikt inte Mate 30

Det ska inte handla om flaggskeppet Mate 30, men däremot om enklare telefoner samt enheter i mellansegmentet, primärt avsedda för den kinesiska marknaden. Anledningen är att operativsystemet i nuläget inte möter de krav som internationella användare ställer, men på sikt ska man däremot vilja förse samtliga telefonmodeller med operativsystemet. Den internationella versionen förväntas få namnet Ark OS, av någon anledning. Enligt uppgifter från källor till Global Times så ska det nya operativsystemet ha utvecklats i samarbete med representanter från den kinesiska it-jätten Tencent. Dessutom ska även två andra stora kinesiska telefontillverkare, närmare bestämt Oppo och Vivo, också ha testkört Hongmeng OS. Obekräftade uppgifter gör gällande att det ska vara 60 procent snabbare än Android, men den uppgiften bör sannolikt tas med en rejäl nypa salt.