https://www.mobil.se/nyheter/huaweis-grundare-hongmeng-os-ar-snabbare-an-android
567263
Nyheter
Beskrivs som en bredare plattform

Huaweis grundare: Hongmeng OS är snabbare än Android

Huaweigrundaren Ren Zhengfei hävdar i en färsk intervju att företagets egna operativsystem Hongmeng OS är snabbare än Android.

Det är ingen överdrift att påstå att framtiden på smartphonesidan är oviss när det gäller Huawei. Bolaget är svartlistat av det amerikanska handelsdepartementet, och den som vill göra affärer med Huawei får bara sälja komponenter som är generellt tillgängliga och inte utgör någon säkerhetsrisk. Om framtida Huaweitelefoner kommer att kunna använda sig av Android är således oklart i nuläget, men Huawei har sedan långt tillbaka förberett sig på en dylik situation och har haft ett eget operativsystem under utveckling. Operativsystemet går under det interna namnet Hongmeng OS, men huruvida det blir det slutgiltiga namnet återstår att se. Väldigt lite är känt om operativsystemet, men nu går Huaweis grundare Ren Zhengfei ut och avslöjar några få detaljer om det. Ren Zhengfei hävdar inte minst att Hongmeng OS är snabbare än Android. 

Behöver egen appbutik

Det är i en intervju med den franska tidningen Le Point som Ren Zhengfei hävdar att Hongmeng OS är hela 60 procent snabbare än Android. I en annan intervju med kinesiska Sina Technology är han mer detaljerad och hävdar att Hongmeng OS har en bearbetningsfördröjning på under fem millisekunder. I den intervjun säger Ren Zhengfei att Hongmeng OS även är snabbare än Apples Mac OS, men exakt hur den jämförelsen är gjord framgår inte. Det är också en tämligen märklig jämförelse. Ren Zhengfei menar också att Hongmeng OS är en bred plattform som är designad för att fungera på en rad olika områden, bland annat i datacenter, bilar och smarta hem. Det som primärt saknas är en motsvarighet till Googles Playbutik, något som man dock jobbar på. 

”Idag håller vi fast vid Windows och Android. Men om vi inte kan använda dem längre fram, så har vi en plan B med vårt eget operativsystem” säger en talesperson för Huawei, som dock inte vill kommentera Ren Zhengfeis påståenden specifikt. 

Annons

Ämnen