Kirin 970

Huaweis nya chipset sägs gå i produktion i september

I höst ser Huawei ut att hinna ikapp konkurrenternas toppmodeller i prestanda.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte något Huawei talar högt om, men just nu ligger man med sina toppmodeller en generation efter i processorprestanda. Chipsetet Kirin 960, som tillverkas av Huaweis dotterbolag Hisilicon, är gjord i en 14-nanometersprocess där nya Snapdragon 835 och Samsung Exynos 8895, som finns i till exempel Galaxy S8, Oneplus 5, HTC U11 och Sony Xperia XZ Premium, använder 10 nanometer. Måttet nanometer anger här bredden på de elektriska ledarna, och även om en processor skulle ha exakt samma konstruktion blir den drygt en tredjedel snabbare och strömsnålare i 10 nanometer än 14 nanometer.

En orsak til detta ska vara att TSMC, det företag som sköter produktionen av Huaweis chipset, inte ska ha haft sin process för 10-nanometerschipset redo att producera processorer, men det ska nu vara löst, och i september sägs Kirin 970, Huaweis motsvarighet till Snapdragon 835, gå i massproduktion.

Enligt ryktena ska Kirin 970 behålla den arkitektur med fyra Cortex A73-kärnor och fyra Cortex A53 som Kirin 960 har, men man ska ha satsat på att boosta grafikprestanda rejält med ett 12-kärnigt chipset, vilket potentiellt skulle kunna ge bättre grafikprestanda än i Snapdragon 835.

Kirin 970 väntas dyka upp första gången i Huawei Mate 10, som om man följer traditionen lanseras i november. Kirin 970 sägs få en sextumsdisplay som nästan helt saknar ramar, men nu är vi och spekulerar långt i framtiden. I vilket fall ser det ut att kunna bli en intressant mobilhöst.

Källa