Qualcomm

Hybridteknik för autofokus

Qualcomm menar att deras kommande kamerateknik kombinerar det bästa av två världar för autofokus, laser- och fasdetektering.

Publicerad Uppdaterad

De två teknikerna som används i hybridtekniken fungerar på olika sätt och är gjorda för olika situationer. Störst är troligtvis skillnaden mellan att ta bilder i ljus och mörker. Mobiltelefoner är ökända för sina bristande möjligheter till autofokus i dåliga ljusförhållanden. Men Qualcomm menar att de har lösningen genom sin hybridteknik för autofokus.

Fasdetektering fungerar genom att man har maskerade pixlar i motsatta ändar av sensorn. Avståndet gör att ljuset som kommer emellan kommer ur fas, linsen kan sen korrigeras för att matcha och etablerar bästa möjliga fokus. Laserfokus skjuter däremot ut infraröd strålning och mäter hur lång tid det tar för ljuset att komma tillbaka, varpå den automatiskt bestämmer fokuspunkten i ett foto.

Traditionell autofokus på smarta telefoner använder ofta kontrastfokus, där processorn analyserar hela bilden och väljer punkten där bäst fokus kan fås. Det brukar leda till en del hopp mellan fokuspunkter, något som kan vara lite smått irriterande under exempelvis ett midsommarfirande. Här har vi dock två olika metoder som fungerar utomstående bra i sina respektive områden och i teorin kompletterar varandras specialiteter. Tanken på att slippa gräsligt autofokus är lockande, men hur bra tekniken fungerar och när den ska visas upp offentligt är osagt.

Källa